marți, 9 martie 2010

Copil sau femeie?

Îți place?


Gândește-te mai bine!

Ei sunt copiii care se joacă de-a oamenii mari. Un fenomen în America. Vis-a-via de acest subiect poți fi ori împotrivă, ori absolut ok. Dar nicidecum să fii indiferent.

Canalul tv pe care îl urmăresc constant este Discovery Travel and Living. Am văzut, anul trecut, promo-ul și m-am șocat, motiv pentru care urmăresc fiecare episod din TODDLERS AND TIARAS. De ce? Pentru că în urmă cu mulți ani am citit în Formula As cazul unei fete de doar 6 ani, o frumusețe de copil. Era una dintre cele mai apreciate fețe, luase multe premii etc. Mi-a rămas întipărit în minte. Materialul și fața ei. O să revin mai târziu la acest subiect.

Ce se întâmplă la T&T? Orice fetiță care a împlinit 1 an poate intra în competiții ale frumuseții și, așa cum le place mamelor să susțină, ale personalității. Pentru că dacă nu ai atitudine la 2, 3, 6 ani.. ești dată la o parte de juriul de specialitate. Fetele sunt dichisite din cap până în picioare. Păr, față, sprâncene (fetele sunt machiate întocmai ca o femeie), modificarea danturii, costumații de femei, dar la scara mică, pantofi cu toc, costume de baie din două piese. Bronz artificial. Showl nu se rezumă doar la o paradă a modei. Fetele sunt îndrumate luni de zile de mamele lor, acasă, sau de profesori particulari pentru mișcarea scenică, pentru expresiile feței, mers, dans, vorbit, zâmbet, tot. Mamele decorează camere special pentru trofee, coroane, poze din concursuri. Camera aceea devine universul copilului, acolo se bucură și acolo suferă atunci când nu reușește să câștige concursul între nu știu câte state.



Mă uit hipnotizată la emisiunea asta, pentru că încerc să prind măcar un moment în care fetițele să arate că sunt obosite sau ca s-au săturat de repetițiile interminabile de dans sau de orele de machiaj, impuse de mame. Și se mai întâmplă asta. În special cu fetele de 3 până la 6 ani. Fetele care trec de 6 ani încep să își dorească să poate merge la zilele de naștere ale prietenelor de la școală. Sau să mănânce dulciuri. Pentru că problema greutății apasă greu. Chiar și vârsta lor.



La un moment dat, între mame și fiice se produce ruptura. Asta am observat la fetele de 10 ani. Mama continuă să își sufoce copilul cu rochii rozalii, cu paiete, fluturași, trandafiri, dar fetele deja vor altceva. Nu vor o pauză. Își doresc rochii tip sirenă, așa cum văd că poartă femeile, nu mai vor păr încârlionțat de păpușă, îl vor drept, așa cum văd la manechine. Vor rochii albe, nu în toate culorile curcubeului. Și suferă pentru că nu primesc asta. Dar își doresc la fel de tare să câștige toate competițiile de frumusețe la care participă. Asta au învățat să facă și asta fac foarte bine în continuare. La 10 ani!



Între fetele concurente se nasc rivalități, cum este de așteptat. Pentru că celelalte fete au fie picioarele mai lungi, părul mai bogat, costumații mai speciale, fie pentru că au chipul mai frumos, au un talent real sau un dans mai atrăgător. La proba costumelor de baie, fetițele de 2 sau 3 ani se mișcă provocator, în timp ce își dau fustițele jos. Altfel ce farmec ar avea să apară direct pe scenă în costumul de baie? Iar mamele, aflate în public, le încurajează, strigă, le dau sfaturi de mișcare.



Nu numai mamele întrețin visul copiilor, ci și tații. Sunt bărbați care își învață proprii copii cum să atragă privirile, cum să zâmbească gingaș sau cum să se miște provocator. În cel mai recent episod mama unei fete de 7 ani a spus, în culisele concursului, că o mai lasă puțin pe fată să crească, apoi îi va băga colagen în buze, pentru că nu sunt destul de frumoase.

Nu este nevoie de analiza unui psiholog legată de acest gen de entertainment și despre cât de mult afectează psihicul, caracterul și viața fetelor, devenite într-un fel oameni mari, prematur.

Revin la materialul pe care l-am citit în adolescență despre Copilul de Aur al Americii, așa cum era considerată JonBenet Ramsey. Cadavrul ei a fost descoperit în 26 decembrie 1996, la subsolul casei în care locuia cu părinții. Molestată sexual, craniul fracturat, sugrumată cu un ștreang improvizat. 6 ani! Nici acum nu se știe cine.. Suspecți sunt în continuare și membrii familiei..

The American Dream..




Dacă s-ar ajunge și la noi cu asemenea distracții și la câți nebuni umblă liberi.. Dar simt că noi suntem cumva puțin mai cu frică de Dumnezeu, mai așezați sau mai pudici. Ceea ce e bine. Încă..

2 comentarii:

iiirina spunea...

De acord cu tine.
"Cretinismul" incepe in creierul celor care organizeaza concursul respectiv si ia amploare odata cu parintii (probabil frustrati de cate ceva) care duc o lipsa majora de creier.
Am urmarit si eu un episod si am ramas profund si neplacut marcata de cata aberatie am gasit.
Oare ei care au Protectia copilului si psihologia atat de "bine"(?) puse la punct, nu sesizeaza nimic anormal?

Ralux spunea...

Ba da, au sesizat la un moment dat dat ceva anormal. În 2009. Cei de la protecția copilului, cum ar fi la noi. Au sesizat faptul că sunt puțin cam neadecvate vârstei.. atenție.. costumele de baie din două piese. Și cereau ca fetele să fi totuși îmbrăcate al proba asta în costum de baie întreg. Au încercat să modifice regulamentul concursurilor, dar părinții s-au opus. Părinții! Și asta a fost singura obiecție!