joi, 11 martie 2010

Antichrist

Mi-a fost recomandat, dar eu nu fac greșeala asta de a da mai departe o imagine bolnavă, depresivă și extremă despre Bine (Eden) și Rău (Iad). Despre natura omului, despre femeie. Despre ce se întâmplă în mintea unei femei atunci când suferă o traumă și unde poate duce nebunia ei!

Psihologie inversă de clasa a II-a, deci cred că cineva din cei care citesc postul tot va trage până la urmă cu ochiul.. măcar la trailer. Filmul Antichrist (2009) este cel mai odios film pe care l-am văzut. Asta pentru că am refuzat "Cannibal Holocaust", sau alte pelicule de acest gen, deci nu mă pot pronunța care dintre ele este mai evil. Ba nu, greșesc! Unul dintre filmele mele preferate este A Clockwork Orange - Kubrik, dar este din altă lume..

So, nu scenele care vor să impresioneze m-au șocat. Cum ar fi copilul care moare în momentul în care mama lui are orgasm, căprioara care păstrează în ea un pui avortat, vulturul care rupe din pradă, ejaculare cu sânge, clitoris tăiat sau sex sălbatic, de oameni bolnavi, folosit ca terapie, dezvăluirea faptului că de fapt mama vede copilul care se îndreaptă spre geam, dar nu se oprește din sex.

Ciudat, dar pe mine, care mă șochez la nimicuri, scenele asta m-au făcut să râd. Parcă cereau un strigăt disperat de atenție. "Hai, șocați-vă, ieșiți din cinematograf, faceți-vă cruce!". Da mă lași?!

Un film MISOGIN, o eroare. Femeia este vinovată de apariția răului sau mai extrem decât atât.. este chiar Antichristul, sau cel puțin aliata lui - de altfel o idee bine conturată în povestea religiei. Iar soțul, bărbatul, este Binele, Christ, care vrea să îi elibereze sufletul.

Normal că a atras reacții extreme, că doar tot ce e ieșit din comun, e mai nou artă, e o viziune superioară. Iar dacă e vorba despre specialul și excepționalul regizor Lars von Trier.. atunci toată lumea se închină, pentru că este un zeu al cinematografiei. Nu știu ce ascunde omul ăsta, dar cred că el e Antichristul de fapt :)) Are însă o tehnică de filmare.. dumnezeiască. Intenția Dogmei 95 este de apreciat, dar..



Atenție! Filmul poate ajunge o obsesie pentru cei cu psihicul slab!

8 comentarii:

Anonim spunea...

Filmul nu este nici misogin si nici o eroare din punctul meu de vedere. E un film cum ar trebui sa se faca mai multe, fara stralucirea si falsitatea hollywood/ului. E unul sunt satul de cearsafuri in forma de L, de dive perfecte care besesc esente de trandafiri si au coafura perfecta si cind alearca bad guy- ul cu drujba dupa ele. S/a ajuns la o cultura cinematografica in care sa extermini o populatie intreaga e ok, sa vezi gaturi taiate, mate scose, e ok dar sa vezi un falus e dezgustator. Se presupune ca toti spectatorii adulti au trecut prin toate ororiile deci e ok estetic si moral saabuzezi de ele, dar ca nimeni nu a vazut un penis in erectie. So, viva Dogma. A... ca sa nu mai zic faptul ca filmul e o opera de arta la nivel de imagine, sunet si dozaj. Alin

Ralux spunea...

Atenție, U! Nu am criticat imaginile despre care spui tu, ci ideea în sine a filmului. Filosofia asta extremă - femeia este instrumentul Diavolului. De-asta consider filmul MISOGIN. Nu femeile au pornit toate nenorocirile de pe planeta asta stupidă.
A da, și femeile o iau razna și ucid, dar e prea mult să le consideri pe ele trimisul Diavolului.
Răul e în fiecare dintre noi, nu doar în femei.

Anonim spunea...

U, nu insinuam ca ai criticat realismul filmului. Dar asta cu femeia trimisul diavolului e exagerat perceputa de tine. Este un caz particular, putea fi la fel de bine barbat femeie caine sau limbric. Filmul sugereaza ca individa s/a damblagit de la lectura, incercari timide de vrajitorie, abuzarea inconstienta a copilului. Si apoi nu e vorba despre diavol in ea, e o simpla afectiune psihica. Alin

Ralux spunea...

E posibil să fi interpretat eu greșit. Sunt curioasă ce are de zis Lioara. De ce îi place atât de mult haosul ăsta de film! Și aștept orice alte idei!

Alina Roman spunea...

Eu v-am zis... Mie cel putin nu mi-a placut. Si nici nu vreau sa-mi placa astfel de filme. Mie dati-mi desene animate si comedii, ca totul e ok. Ori filmele astea ma deprima rau. Si intr-o lume deja deprimanta, eu vreau sa zambesc, nu sa am cosmaruri noaptea

Ralux spunea...

Mangi, am exagerat eu cu ideea de femeia - instrumentul Diavolului? Numai eu am înțeles asta din film?

Alina Roman spunea...

Ralux, din cadrele pe care le-am vazut eu... :)) am inteles ca tipa a innebunit ca le-a murit copchilu cand se iubeau ei.. Ceva de genu. Deci faza cu diavolul... cam mult, ea doar a innebunit. Parerea mea

Ralux spunea...

Nu știu ce sa zic, ar fi prea simplu să înțelegi doar asta din film, din imagini, din simboluri, dialog etc. Poate că exagerez eu, dar nu a fost doar nebunie de mamă disperată. Eu cred în continuare că este cel mai misogin film ever! Chiar vreau să mă convingă că nu am dreptate.