duminică, 26 septembrie 2010

Hai, minte-mă pe față!

Ai fost mințit vreodată? Normal că da. Într-o conversație adulții mint de 3 ori la fiecare 10 minute. Este un fapt.

Eu nu jur niciodată să spun adevărul. De ce? Am aflat între timp și explicația științifică. "Pentru că nimeni nu poate spune adevărul curat. Pentru că este subiectiv. Este filtrat de propriile noastre experiențe. Ăsta este adevărul curat. Dar pot promite că sunt sinceră" și că spun adevărul meu.

Am terminat de urmărit (dar urmărit foarte atent) cele două serii Lie to me. Pentru că serialul este inspirat și bazat pe cercetările, teoriile, studiile psihologului american Paul Ekman. Este doctor în psihologie și considerat unul dintre cei mai eminenți 100 psihologi ai secolului XX.

Ekman a cercetat zeci de ani expresiile faciale și a ajuns la concluzia că acestea nu sunt determinate de cultura fiecărui individ, ci totul ține de biologie. Sunt reguli universal valabile. Adică atunci când suntem furioși, dezgustați, ne temem de ceva, suntem bucuroși, triști sau surprinși, cu toții arătăm toate stările astea prin mimica feței și poziția corpului. Chiar dacă din gura noastră iese cu totul altceva. Adică atunci când mințim.


Ekman a realizat proiectul de cercetare Wizard , care a dezvăluit “microexpresile” faciale ce ar putea fi folosite pentru detectarea minciunii. După ce a testat 15.000 de oameni din toate categoriile de viaţă, el a găsit numai 50 de oameni care au capacitatea de a detecta înşelăciunea fără nici o instruire prealabilă. Aceste persoane sunt cunoscute sub numele de "Truth Wizards" - adevăraţii vrăjitori.

Sunt multe alte lucruri extrem de interesante de spus despre acest doctor în psihologie și despre studiile lui. Studenții la psihologie sigur vor învăța despre toate astea. De folos le-ar fi și "oamenilor legii" să știe câteva trucuri de detectare a minciunilor. Și actorilor la fel. Deși cred că dacă își intră bine în rol și își asumă altă personalitate, atunci când scot pe gură replici în care cred, trupul lor nu poate să mintă și atunci trăiește întocmai ceea ce spune mintea.


Pentru Lie to me Paul Ekman este consilier științific, iar autorii serialului tv au spus că personalitatea lui Cal Lightman (personajul principal, made by Tim Roth) a fost inspirată de caracterul și cercetările lui Ekman. Este posibil ca la mijlocul primei serii să vă plictisiți de serial, pe motiv că ați înțeles ideea și nu mai e nimic nou de descoperit. Mai dați-i o șansă și mergeți până la capăt cu serialul. Merită! Eu acum aștept sezonul 3, la fel ca și la Breaking Bad :)


De ce mint oamenii? De ce unele minciuni prind, iar altele sunt mirosite de ceilalți? Sunt situații în care este mai bine să minți decât să spui adevărul? Expresiile faciale ne dau de gol atunci când mințim?

Un comentariu:

Unknown spunea...

Serialul este genial! am ajuns la sezonul 2.. nu ma pot opri.. chiar daca sunt incepatoare.. sunt fascinata de microexpresii si de limbajul trupului. Paul Ekman m'a ajutat sa imi dau seama ce vreau pe viitor.