luni, 29 noiembrie 2010

Revoluție la Făgăraș!



Multe lucruri extraordinare s-au întâmplat săptămâna trecută în orășelul nostru. Au început marți, odată cu apariția celui mai recent număr din Monitorul de Făgăraș. Pentru a mia oară s-a revenit asupra unui subiect delicat pentru noi. De fapt doar pentru cei care (și nu sunt puțini) poartă recunoștință oamenilor care prin sacrificiul suprem au făcut ceea ce acum noi numim istorie! Sunt fapte care pe mulți tineri îi lasă reci, astăzi. Dar slavă cerului că mai avem părinți și bunici și străbunici de la care putem auzi și învăța.. În fine, nu se-nțelege nimic. Tot în ziua de marți, 23 noiembrie, la prânz, pentru prima dată după 20 de ani, sute de localnici au venit împinși de amintiri și sentimente reale pentru de o bucată de istorie din noi, la premiera Portretului.. Scriam că a fost un eveniment emoționant și nu am mințit. Filmul ăsta a trezit omul din noi. Pentru că noi, făgărășenii, am dormit destul, în ultimii ani. Am lăsat lucrurile să curgă, să evolueze în direcția impusă. Am lăsat, am tăcut, am închis ochii, am întors privirea, am oftat și ne-am continuat drumul.

Tare ciudată a fost săptămâna care a trecut. La Făgă a fost o avalanșă de evenimente, de circumstanțe și întâmplări, de trăiri puternice, care, toate combinate, au produs un bum. O explozie. Ne este sete și poftă de altceva. De ceva bun, ceva ce merităm, ceva ce este în dreptul nostru de a avea. Și vrem să fim ascultați, în primul rând! De aici pornește totul.

O revoluție spirituală, o revoluție a minții și o revoluție în atitudine! Abia de mâine voi putea scrie despre ce este vorba..

Acum, însă, vreau să îmi scriu aici, la jurnal, că seara-noaptea-dimineața trecută deja, este proaspătă. Cu aer de începuturi noi, de revoluție spirituală. Aseară ne-am adunat la Cover și am pornit spre Victoria. A fost Victoria Jazz Festival, prima ediție. Pentru iubitorii de sunete și ritm, jazz și blues, pentru iubitorii de Sibiu și Imperium care au fost la eveniment.. repet și eu - "jumătate din Europa ne-a invidiat"!

Electric Band - Sibiu și Vega Band - Brașov, apoi, la sfârșit, un jam-session până la 2 și ceva dimineața - ne-au pus în fund pe toți. S-a cântat cu o sete și cu o pasiune extraordinare. Iar localnicii din Victoria și făgărășenii (reprezentați de două mâini de oameni de la masa noastră), au primit totul în acelați ritm nebun. Pentru că majoritatea dintre noi are un gol mare de umplut.. Sunete joase, apoi furioase, trompetă, sax, poftă și îndemânare de a bate în tobe, improvizații simpatice, apoi serioase, bas, chitări, pian/keyboards, un Vlad Simon tânăr și al naibii de talentat și un Dorin Pitariu, identic cu Aurelian al Lioarei. Sau Aurelian cu el, nu mai contează. Momente introduse de pãrintele jazz-ului românesc, Florian Lungu - Moșu. O atmosferă foarte, foarte, foarte faină. Organizare bună, un spațiu frumos. Și oameni deschiși la Victoria. Și însetați de momente de genul acesta. Nu pot spune decât - Victor Hoajă, 10+ pentru tot ce ai reușit să faci la tine acasă, pentru ai tăi! Totuși, un singur lucru nu mi-a plăcut. Că nu putem avea parte de nopți la Victoria, precum cea care a trecut, măcar o dată pe lună. Dar cunoaștem mecanismul, așa că.. mi-aș dori că anul viitor primăria orășelului și oamenii de afaceri să acorde ceva mai multă atenție acestui eveniment. Nu atenție, pardon. BANI! Pentru că setea este mare și oamenii chiar au nevoie de așa ceva.

It's a mind revolution! To be continued..

2 comentarii:

Anonim spunea...

Superba seara de la Victoria. Bravo Victor si echipa lui!Si tie Ralu, iti multumim pentru frumoasa descriere a evenimentului.

Anonim spunea...

Da...o saptamana nebuna, in care am simtit ca traim. Problema e ca sint prea putini oamenii cu ,,pitici`` care sa riste tot si faca lucrurile sa se intimple. Acum cind s/a taiat robinetul la papa bun, plasme, vile si automobile, poate oamenii or sa inteleaga ca sufletul e mai usor de multumit decit stomacul. Si o sa puna pret pe viata nu pe jocul de/a jmecheria.