duminică, 7 noiembrie 2010

On Air - Radio Rock!!!

"Ăsta este filmul perfect pentru tine. Radio plus regizorul de la Love Actually", mi-a spus Alin. M-a ghicit. Iar :)

Filmul este inspirat de Radio Caroline, ascultat în '65 de 23 de milioane de englezi (aproape jumătate din populația Angliei de atunci). The Boat That Rocked spune așa:

La mijlocul anilor '60 în Marea Britanie se asculta pop cuminte și jazz, iar în mijlocul Marii Nordului un radio pirat emite de pe un vaporaș rablagit și ruginit hituri ale erei rock'n'roll de peste ocean.

Spre deliciul ascultătorilor, care ciulesc o ureche ilegală la Radio Rock pe sub pături, prin băi, prin parcuri, la tranzistoare și radiouri portabile, și spre iritarea unui respectabil ministru care intentionează să reteze distracția păcătoasă și lubrică, trecând radiourile pirat în afara legii.

Povestea se împarte între scenele bântuite de intriganții funcționari ministeriali, care își elaborează mișeleste dosarul care va duce la căderea epocii radiourilor pirat și viața în mijlocul mării, pe bărcuța DJ-ilor. Unde e party 24/7.

Cei 8 crai ai rock'n'roll-ului (plus omul cu știrile și vremea, plus bucătăreasa lesbiana) trăiesc o viață decadentă și depravată, având ca singură religie și credință muzica. Jimi Hendrix, The Kinks, The Who, Ottis Redding, The Moody Blues, Cat Stevens, The Beach Boys - cu ei se trezesc, cu ei adorm, pentru ei trăiesc.

Povestea e plină de situații comice, fără sa mai punem la socoteală comicul de limbaj și mai ales cel de caracter - personajele aparțin unor tipologii clasice, creionate cu umor - americanul cu o atitudine lejeră si prietenoasă (Philip Seymour Hoffman), americanul fustangiu și bombastic (Rhys Ifans), timidul romantic, grăsunul irezistibil și înfipt, cuceritorul în pantaloni de piele, pe lângă care se topesc toate fetele, hippiotul cu capul în nori și nu în ultimul rând the big boss, elegant și flegmatic precum un conte, jucat de imperturbabilul Bill Nighy.

În distribuție se mai adaugă și Kenneth Branagh, în rolul negativ al ministrului ucigaș de vise, Jack Davenport în rolul acolitului său și o apariție episodică, dar ca de obicei fermecatoare, a Emmei Thompson.

Scenariul e și el de nota 10, cu întoarceri de situație, noduri noi de intrigă, cu poante verbale și nu numai, pentru că până și imaginea e construită cu simțul umorului. Viața pe Radio Rock e o petrecere continuă, iar DJ-ii sunt niște zei adulați de ascultatoare, care năvălesc la perioade fixe pe bărcuță și o zgâlțâie din ancoră până în vârful catargului.

Viața de pirat e însă grea, iar DJ-ii vor trece prin câteva încercări zguduitoare, din dragoste de muzica... și de femei. Dar parcă mai mult de muzică. Finalul o să îți aducă o lacrimă în colțul ochilor, mai întâi de emoție, apoi de râs, pentru că are câteva scene magistrale, care alternează de la cald la rece stările afective ale privitorului.
(sursa - www.metropotam.ro)

Midnight Mark

Enigmatic, handsome. This sex icon is a men of few words but many women. Just haw does he do it? :))

Un film care la noi, în Românica, nu a prea beneficiat de promovare. Nu am auzit de el, până nu l-a găsit Alin. Păcat, este un must be seen! Mai ales de părinții noștri, care ascultau pe ascuns Radio Europa Liberă, făceau te miri ce mișcări pentru a cumpăra câte un disc de vinil adus de afară.. O să le placă și celor care au avut norocul să lucreze cât de puțin într-un radio. Sau mai mult. O să le reaminterască de entuziasmul de început, de nopțile, chefurile, oamenii faini. Dar în primul rând de melodiile alea ce le strecurau în playlist-ul impus de cei de sus, noaptea spre dimineața, atunci când sperau în sinea lor că nimeni nu va auzi.. O să placă și celor care măcar o dată s-au îndrăgostit de vocea de la radio.

Don't dream is over! Rock'n'roll, baby!

2 comentarii:

viomor spunea...

E bun filmul pentru unul ca mine dar in acest gen foarte foarte tare este "Across The Universe" (2007)! Muzica este numai Beatles dar in alte interpretari si variante, unele de-a dreptul exceptionale muzical (numele filmului provine de la o melodie Beatles).
Filmul este plin de sugestii si simboluri dar cel mai bine incercati sa-l vizionati !
(Pentru cei curiosi il am pe DVD)

Ralux spunea...

Me first :)