sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Fuck a book! Pardon - Facebook!

Cum poți afla dacă ești "fan ciorba de burtă", dacă nu gustînd-o, mai întîi? Am gustat o dată, nu mi-a plăcut. Am vărsat-o repede înapoi, în oala mare și urît mirositoare. După un timp.. mi-am zis că poate dacă aș mai încerca o dată, poate că totuși.. aș prinde gustul, m-aș obișnui cu el și, de ce nu, aș consuma cu plăcere genul ăsta de mîncare. Ca să nu mai fiu privită ca o ciudată de restul mesenilor. "Cum, mă? Nu îți place ciorba de burtă? Nu ești pe feisbuc? Ia fă-ți repede un cont și vorbim acolo!". Nu-mi place! Concluzia mea după a doua tentativă de feisbuc este destul de dură. Și aș supăra niște persoane dacă aș fi extrem de sinceră cu privire la ce se întîmplă în rețeaua de socializare. Motiv pentru care am ales să apelez la capra vecinului Daniel Tudor, care spune (dar la modul elegant) următoarele:

Criza m-a împins să îmi deschid și eu un cont de Facebank, pardon... Facebook. Nu, reformulez. Tocmai ce am fost obligat să îmi fac un cont de, cred că am mai zis, Facebook. Însă, odată creat și în scurt timp explorat, mi-am dat seama, printre altele, de faptul că într-o epocă a telecomunicațiilor numai comunicare nu există.
Ceea ce vreau să spun cu asta e că Facebookul este și va fi mereu o formă de a-ți expune întregii lumi biografia, afinitatea politică si sexuală, cea filozofică și cea sportivă, intimitatea. E un mod de a spune anumite lucruri despre tine anumitor prieteni mai vechi sau celor șase pe care ți-i vei face până mâine, după ce aceștia vor fi ajuns de la „facultă” sau de la primul job. Un fel de plajă privată în care ai senzația că cineva te vede doar atunci când privirile voastre se întâlnesc. Devii un copil care crede că, dacă îsi închide ochii, nimeni nu-l vede. Un ascet cunoscut de toată lumea.

Pe de altă parte, găsesc că prin a-ți crea un cont de Facebook îti poți permite să ții lumea, inclusiv prietenii, la o anumită distanță igienică, în sensul de 'nu mă întreba ce fac, îti spun eu'. Nu comunicăm între noi, dar postăm comentarii la adresa pozelor altor prieteni, filmulețe 'funny', țigani. E exact acelasi lucru ca și aplauzele (înregistrate) din comediile americane. Nu doar că te fac să râzi (din instinct) pavlovian, dar la finalul zilei chiar ai senzatia că ai râs, respectiv - întâlnit oameni. E șoptitul dracului, care tot timpul îți repetă că el nu există. Singurătatea - care îți spune că esti înconjurat de foarte mulți oameni.

E, în fine, un mediu ce îti permite să exiști si să nu exiști - concomitent; dar și unul care, în multe cazuri, te poate priva de rușine, lucru bun de altfel, pe care l-ai așteptat de mult timp: poți pune întrebări pe care în realitate nu ai fi în stare să le adresezi, aici nemaicontând dacă cutare ți-e prieten, adică cineva pe care ți-ai putea permite totuși să îl incomodezi la-o-adică cu anumite întrebări, sau că e cel cu care ajungi să te întâlnești pentru prima dată după un an de chat-uit. Apropo: 'Îl cunosc foarte puțin, deși de patru ani și ceva', ar putea fi o veritabilă replică a unui facebooker. Toți știu toate despre ceilalți, fără a observa că nu se cunosc. Banalitatea 'informație nu înseamnă cunoaștere', pusă în context facebook, poate stârni admirație. Deci ți-o poți afișa la rubrica Favorite quotes. Și fără s-o schimbi o lună, ceea ce, tot în același context, poate însemna mult. Majoritatea își schimbă poza zilnic. Chiar simți că timpul e o dimensiune

În afară de asta, de remarcat mai sunt și contrastele dintre gusturile muzicale și cele culinare, simpatiile față de anumiți actori, scriitori, baruri, personaje din desene animate. O ghenă care pe lângă mirosurile de pește mort și sobolan viu poate emite, pe alocuri, un alt fel de parfum. Bifând o carte celebră sau un autor celebru - de regulă mort - dai senzația (aparența) unei persoane căreia îi place să citească 'orice fel de literatură', să asculte 'orice fel de muzică', unul care are mai multe filme favorite etc. Toate pe motiv că e, pur si simplu, o fire deschisă, nicidecum una în criză de personalitate, capabilă să se risipească în orice banalitate la finalul căreia să se întrebe de ce e obosit/ă, deși 'nu am făcut nimic azi'.

Da, sunt de acord, poate să îți placă zacusca, slănina cu ceapă și Mozart. Dar nu Filocaliile, McEscher si filmele porno, căci astfel e ca și cum ți-ai trage-o cu cea găsită alaltăieri sau vineri pe profilul celui mai bun prieten sau al lui 'Omar Shukur Bacshish - student at the UBB University, European Cultures, born in Muenchen, age 25' cu icoanele întoarse pe pereți.


În caz că nu mai puteți de dragul și de grija mea, apelați cu încredere la adresa de e-mail și totodată de messenger, pe care le folosesc în prezent. raluca_negru1@yahoo.com

2 comentarii:

Mircea Vladut spunea...

Eu zic ca are, totusi, si anumite avantaje. Eu am aflat despre colegi cu care nu m-am vazut de 25 ani.
Bineinteles ca chestiile gen "causes" sunt tampitenii, prostioare ieftine, doar niste slogane (fara implicare adevarata). Dar asta e lumea in care traim. E la fel de falsa, iar usurinta de a intra in contact cu pricine poate duce la superficialitate. Insa oamenii care nu sunt din fire superficiali nu sunt vulnerabili la superficialitate. Doar cei cu asemenea predispozitie isi vor manifesta superficialitatea.
De multe ori am "aderat" la diverse cauze din politete, dar repet: asta e lumea in care traim, iar asa ceva as face si in viata reala.
Nu e un mod de a-ti exprima opinii. E cam asa cum e descris in articolul tau: o plaja pe care se holbeaza unii la altii. Dar se poate face si un colt mai linistit, nu?
Am retinut adresa ta. Ai patit-o!!!

Ralux spunea...

Da, și eu am regăsit colegi și prieteni din copilărie, cărora le pierdusem urma de mai bine de 10 ani. M-am bucurat să-i "revăd" în poze, ne-am povestit prin mesaje, am mai depănat niște amintiri și ne-am amuzat. Dar am ajuns la concluzia că nici eu și nici ei nu prea mai avem ce să ne spunem. E normal, am evoluat diferit, cum îmi place mie să spun. Și totul este superficial. Așa că mai bine aștept încă cîțiva ani, pînă cînd drumurile noastre se vor întîlni din nou, poate accidental, poate voit. Și atunci.. face to face.. să comunicăm. Lucruri cu adevărat importante și interesante. Nu despre filme, formații sau cel mai recent concediu.

Despre cauzele feisbuchene.. nici măcar nu am avut curiozitatea să văd despre ce e vorba. Mult prea mult "make-up" pentru tenul meu curat ca lacrima :)

Plus că dă dependență (mai ceva ca țigările), ceea ce iar nu e deloc ok! Probabil peste un an-doi-trei, vor apărea reclame de genul "Noi te ajutăm să te smulgi din second-life. Renunță la Facebook, începe să-ți trăiești viața!" ș.a.m.d.

Deci..te-aștept la bîrlogul meu ;)