marți, 11 ianuarie 2011
Ce se doreşte de la noi?
Întrebarea la modă în această perioadă a anului este Ce aşteptări avem de la noul an?. Orice răspuns am da, trebuie calibrat cu o altă întrebare, mult mai spinoasă: Ce se aşteaptă de la noi în noul an?. Guvernul se aşteaptă să înghiţim majorări la preţul combustibilului, al energiei, al alimentelor, al taxelor şi impozitelor, al contribuţiilor către stat şi aşa mai departe. Pe de altă parte, acelaşi guvern se aşteaptă să acceptăm diminuări ale veniturilor, ale alocaţiilor, ale facilităţilor şi în general a implicării lui în susţinerea cetăţenilor. Deci de la noi statul se aşteaptă să trăim cu bani mai puţini, să contribuim mai mult, să mîncăm puţin dar sănătos ca să nu suprasolicităm spitalele, să muncim mai mult ca să putem fi taxaţi mai straşnic. Politicienii au şi ei aşteptări mari de la noi. PDL-iştii şi Băsescu vor morţiş să simţim recunoscători o creştere economică pe care au prognozat-o, iar opoziţia vrea să ne revoltăm, însă moderat, cît să le servească lor pentru alegeri anticipate şi preluarea puterii. FMI-ul din fericire nu mai aşteaptă nimic de la noi. A fost suficient de autoritar încît să dicteze ceea ce trebuie să facem şi nu mai stă la tîrguieli. Coborînd la nivel local şi aici ne lovim de aşteptări. Primăria se aşteptă să mai stăm o vreme vrăjiţi de feeria de iarnă pe care ne-a oferit-o şi să ne trezim doar pentru a admira pavelele în drum spre oficiul de şomaj. Tot Primăria, ca şi partener al afacerii, aşteptă de la noi ca în tot mai scurtele şi rarele deplasări cu maşina, să parcam în spaţiile special amenajate (vorba vine) şi să plătim cuminţi pentru acest lucru. Cea mai mare dorinţă (mai ales pentru presă) este probabil să îi lăsăm să lucreze în linişte fără a ne mai păsa de dedesupturi, influenţe, comisioane şi alte amănunte conexe. Consiliul Local vrea de la făgărăşeni ca aceştia să creadă neţărmurit că aleşii reprezintă şi promovează cu sfinţenie doar interesul cetăţeanului. Cu toţi aceşti oameni mari şi bine intenţionaţi care îşi doresc cu ardoare cîte ceva, noi nu mai prea avem loc să ne mai punem dorinţe. Poate anul viitor.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
3 comentarii:
Fara suparare, cer permisiunea de a "indrepta" unele mici inadvertente:
- Guvernul nu urmareste sa mancam mai sanatos; e mai bine ca pensionarii sa moara mai curand, iar cei ce platesc taxe se pot vindeca si pe la babe, ca sa arate statisticile spitalelor mai bine. Deasemeni trebuie dovedit intregii lumi ce reforme radicale se fac la noi, deci cresterea numarului de morti e o dovada buna pentru FMI si occident, in general.
- PDL-istii si Basescu nu doresc sa "simtim" o cresterte economica, ci doar sa credem si sa fim convinsi ca simtim asa ceva.
- Opozitia nu doreste cu adevarat sa preia puterea doar pentru 2 ani, situatia e prea proasta acum, fara sperante, de aceea prefera ca putrea sa-si mai piarda adepti votanti. Acum urmaresc sa arate populatiei "virilitatea" lor si... ceva activitate, ca acusi vin alegerile! Sau... cine stie?
- Primaria si politicienii, in general, asteapta, in afara de ceea ce ai scris tu, ca presa sa se implice mai mult in promovarea si (mai ales) constientizarea publicului "votator" despre minunatele actiuni si masuri intreprinse de catre domniile lor pentru binele comunitatii si al tarii.
nu se supără nimeni, dar sper că ai înțeles că este un text ironic.. :)
Am inteleees, numai ca asa am invatat ca e frumos sa spunem, nu?
Trimiteți un comentariu