vineri, 16 iulie 2010

Preoții sunt mai presus de Divinitate, să fie clar !

Mda. M-am așteptat să înceapă discuțiile pe tema asta. De ce nu este demn un sinucigaș de o înmormântare ca tot restul pământenilor (nu că ar mai avea vreo importanță pentru spiritul lui modul în care își rezolvă biserica treburile pământești). Avem niște concepții sălbatice. Biserica ne-a învățat să gândim anapoda, să judecăm după niște legi care, probabil, le convin lor mai bine.

Presupunem că eu, de-a lungul a 3 ani, am chinuit, violat, omorât după cele mai odioase scenarii niște mulți oameni. Sau unul. Am fost prinsă, judecată, condamnată după legile pământești la X ani de detenție. Am nenorocit nu numai viețile amărâților care mi-au ieșit în cale, dar am dat peste cap rostul vieților celor apropiați victimelor mele. Eu îmi petrec acei ani închisă, iar la un moment dat, cineva îmi dă în cap. Sau mor de o boală. Mor. Eu, un ucigaș în serie, criminal, animal.. sunt iertată de Dumnezeu și, drept recompensă, am dreptul la o înmormântare cu slujbă religioasă.

Înțelegem, deci, că biserica este mai presus de Dumnezeu, de Divinitate, Creator, Alah etc. Preafericiții au stat și s-au gândit, au măsurat și au hotărât: numai Dumnezeu are dreptul de a lua viața unui om. Sinucigașii nu au fost oameni, au fost.. nu știu, diavoli cu chip de oameni.

Dacă ar fi să judecăm tot după legile pământești.. ce este mai grav? Faptul că ai luat viața altor oameni, sau că tu cu tine ai avut o problemă de rezolvat? Instinctele și faptele animalice sunt omenești și de înțeles. Dar faptul că relația personala cu tine (omul făcut din carne și oase, sau cu oamenii din jur, cu lumea în care trăiești) nu mai are sens.. asta este de neiertat.

S-ar putea spune, în replică, faptul că violatorii, criminalii etc. au timp, în detenție, să se căiască pentru faptele lor, au acces la biserică, la spovedanie etc. Și asta le salvează sufletele, deci sunt iertați de păcat. GREȘIT! Sunt iertați de preoți.

Sinucigașii sunt vinovați de faptul că nu au putut reface relația cu ei înșiși. O relație strict personală. Iar dacă nu vor fi înmormântați "cu fast" (pentru că până la urmă așa știm noi că e normal să fie), nu cred că este nicio pierdere. Pentru spiritul lor liber. Iar noi, pământenii.. facem ceea ce am învățat că se face în asemenea situații. Judecăm, judecăm, judecăm, vorbim, tragem concluzii. Spunem că nu judecăm , dar susținem că (așa cum știm noi c-a zis un Dumnezeu și cum zice biserica) e cel mai mare păcat să te sinucizi. Păi nu ne contrazicem singuri?

3 comentarii:

Mircea Vladut spunea...

Logica poate demonstra si interpreta orice si oricum. De exemplu se poate spune ca un sinucigas a murit din voia lui Dumnezeu, modalitatea de a muri aleasa de Dumnezeu fiind propria persoana.
Oamenii au condus si influentat intotdeauna religiile si institutiile religioase, deci asa cum omul este supus greselii ... se subintelege ca si Biserica, ca institutie, poate gresi.
Totusi, daca pacatul sinucuderii este atat de mare, atunci cu atat mai mult trebuie facut ceva pentru omul acela, deci cu atat mai mult trebuie facute slujbe etc. (din punctul de vedere al bisericii si bisericosilor). Dumnezeu nu abandoneaza oaia ratacita, nu? Deci nici Biserica nu ar trebui sa faca asa ceva, dimpotriva, ar trebui sa faca mult mai mult decat pentru un om cu pacate obisnuite.
Eu cred, totusi, ca este un pacat capital, caci astfel refuzi tot ce ti-a dat Dumnezeu mai de pret - viata - deci refuzi, intr-un fel, si iertarea pacatelor faptuite in viata, si atunci refuzi relatia cu Dumnezeu. Dar nu cred ca este un pacat de neiertat. Daca ar fi de neiertat, inseamna ca impunem limite lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu e greu de conceput ca fiind ceva limitat.

Ralux spunea...

1. de-acord cu tine.

2. absolut de acord cu tine! biserica ar trebui să regândească legile alea comuniste. apoi.. așa ni s-a spus.. că dumnezeu nu abandonează oaia.. dar același dumnezeu este un pervers care ne incearcă în toate modurile posibile. ne pune să ne sacrificăm copiii. apoi zice ceva de genul.. tzeapă, te-am păcălit. unu zero pentru mine. ia-ți copilul înapoi, ești demn de mine (referite la Pilda lui Avram și fiul lui, Isac). și câte inepții ne-a mai învățat biserica și religia.. nici nu vreau să îmi aduc aminte. dacă ar fi să ne luăm după ele.. unde am ajunge? contradicții peste contradicții. sunt discuții prea lungi și adânci, care oricum.. nu știu dacă duc undeva

3. păcatul.. păcatul și-l duce fiecare. pe lumea asta sau pe cealaltă. tu în fața ta trebuie să dai socoteală pentru faptele din timpul vieții. este una dintre presupunerile mele. Iar dumnezeu.. aici nu știu ce și cum este. dar sunt dispusă să aud alte interpretări

Ralux spunea...

mesaj de la George:
sunt alte motivatii la faza cu sinucigasii ...
:) georgem: da popii nu fac decat sa spuna niste chestii ce prind la moroni ...
:) georgem: religia, de fapt, asta e, o poveste pe intelesul maselor a unor trebusoare ce tin de spiritualitate pe care moronii le-ar intelege cam nu ...