duminică, 29 noiembrie 2009

Un film de iubit!

Mi-am adus aminte de Gadjo Dilo.. pot spune - unul dintre filmele mele preferate! Niciun efect special, nicio poveste gretos de romantica, fara decoruri extraordinare, milioane de euro bagati in productie. Nimic din toate astea! Dar un film exceptional, care m-a urcat si m-a coborat. O bucatica de rai, libertate, oameni simpli, muzica lautareasca, dragoste si pasiune nebuna, ura, dispret, moarte si diperare. Filmul este cu atat mai extraordinar cu cat actorii reali sunt doar 2. Restul sunt tigani din satra, care interpreteaza exceptional. Sau poate ca nu joaca, ci doar retraiesc intamplari traite pe propria piele. Lautarul Izidor (Izidor Serban) iti rupe sufletul. Te indragostesti de el iremediabil!
Filmul (regizat de Tony Gatlif, in 1997) a luat 13 medalii de aur si 6 nominalizari la festivalurile de profil. Este o coproductie franco-romana. Actorii vorbesc in romana, franceza, rromanes. Un tanar francez, frumos de pica, Stephane - 'Strainul nebun'(Romain Duris) ajunge in Transilvania, purtat de o caseta cu muzica lautareasca. Un anume cantec ii face inima sa bata mai tare. Este indragostit de vocea artistei, pe care el stie ca o cheama Nora Luca (eu prefer No..Raluca :))). Caseta o are de la tatal lui, care a murit de curand.. In drumul sau prin Transilvania, se intalneste cu tiganul Izidor, care il adopta, din dragoste si dor de fiul lui, aflat in inchisoare. Izidor il duce sa traiasca in satra lui, dupa ce-i promite ca il va ajuta sa gaseasca femeia care canta atat de frumos.. Aici se indragosteste de Sabina, o femeie cam nebunatica, rebela si spurcata de gura. Rolul este interpretat de Rona Hartner. Este un rol excelent, iar ea.. o actrita dementiala! Vine si partea amara - ca orice tigani, oamenii au si de suferit din cauza urii rasiale. Romanii il acuza pe Stephane de hotie, iar pentru a razbuna o crima mai veche, ei dau foc satrei, tocmai in momentul in care fiul batranului Izidor iese din puscarie si ajunge acasa. Iubirea si sufletul lui de tata primesc o lovitura crancena..
Filmul musteste de muzica si dansuri, traditionale tiganesti.
Atentie! Este interzis copiilor sub 16 ani :)). Unele cantece sunt compuse chiar de Gatlif si Rona Hartner, iar coloana sonora (cantata de MITSOU - ex ANDO DROM) a castigat un Cesar in '99. Foarte buna si interpretarea lui Adrian Simionescu ( Adi, Copilul Minune). Am facut ochii cat cepele cand Alin si-a dat seama cine joaca de fapt rolul lui Adriani, fiul lui Izidor. 'Dau de baut pentru cei ce m-au trimis in puscarie!.. Gadjo, vrei sa bei? Iti fac cinste!.. Daca vrei iti dau si tie sa bei. Si sa mananci. Cu tac'tu si cu mata!'. Mie imi place la nebunie aici de 'Naomi' - adica Florin Moldovan!
Mi-am adus aminte de film, dupa ce am vazut de curand Transylvania, film regizat tot de Tony Gatlif, in 2006.
Pelicula are aproximativ acelasi subiect, insa, din punctul meu de vedere, nu poate fi comparat cu Gadjo. Este o continuare palida a ceea ce a reusit cu primul film. Se vorbeste in italiana, franceza, germana, rromanes, romaneste, ungureste. Pe scurt - Zingarina, o italianca.. vine in Transilvania, pentru a-l cauta pe iubitul ei Milan, un artist romano-tigano-ungur. Milan ar fi fost expulzat din nordul Frantei si astfel cei doi au pierdut legatura. Zingarina este insarcinata cu el, dar el nu stie asta.. Il cauta in Rosia Montana, apoi prin Maramures.. il gaseste cantand la pian, insa barbatul, (care aduce putin de tot a Romain Duris) nu vrea sa auda de ea, o alunga si o paraseste grabit. Zingarina (Asia Ergento), este la un pas de a -si pierde mintile, sfasiata de durere si tristete. Devine o hoinara iar in drumul ei il intalneste pe Tchangalo, un negustor de aur si alte maruntisuri. Se indragosteste de el si continua sa calatoreasca impreuna.. Isi ia si ea identitatea de tiganca.. Naste in plin camp, iarna, in ger, speriata de 'vrajitoare' - de fapt femei romance, venite din sat sa o ajute la nastere. Acest film nu a reusit sa imi transmita nimic, in afara de faptul ca, prin ochii strainilor, putem fi considerati foarte usor drept un popor de nebuni, ciudati, parveniti, care traiesc dupa niste obiceiuri barbare, demonice chiar. Jocul actorilor nu m-a convins, nu mi-au transmis nimic, spre deosebire de cei din Gadjo.. Mi-a lasat un gust amar acest film, insa pentru cei cu usoare inclinatii spre depresie.. este recomandabil. Totusi.. are un sfarsit cat de cat fericit, dar SEC!

marți, 24 noiembrie 2009

Vot cu iz penal la primul tur al alegerilor prezidentiale 2009, la Fagaras..

Împinşi de sărăcie unii făgărăşeni şi-au vîndut ieftin votul
Scrutin cu cele mai multe ilegalităţi
Arestări pentru mită electorală
„Mascaţii“ au reinstalat ordinea în Făgăraş
Maşinăriile de partid s-au suspectat reciproc
Secţiile speciale din Ţara Făgăraşului au strîns 15% din voturile valabil exprimate
în urma turismului electoral



Mită, arestări şi scandal la alegeri
Alegerile de duminică au fost marcate la Făgăraş de o suspiciune fără precedent, organizaţiile locale care susţineau candidaţii cu şanse fiind într-o continuă stare de alertă.

După ce au învăţat o parte electoratul să ia mită pentru vot, partidele locale s-au trezit acum că arma este folosită de toată lumea. Astfel, oamenii din umbră au trebuit şi să îi ,,ungă“ pe votanţii speciali şi să fie atenţi să nu mituiască ceilalţi mai mulţi decît ei . În plus, alegătorii care pînă acum se mulţumeau să îşi vîndă votul, au început la rîndul lor să îi fraierească pe membrii de partid. Pentru prima dată poliţia şi-a făcut intens simţită prezenţa, s-a lăsat cu arestări, cu descinderi, filaje şi filtre. Bilanţul este încă necunoscut, multe dintre cazuri fiind în cercetare.


Arestare pentru mită electorală
Ziua alegerilor a debutat cu o premieră la Făgăraş. O persoană a fost arestată după ce poliţiştii au fost sesizaţi prin Serviciul 112 cu privire la un caz de mită electorală. La ora ora 8.30 oamenii legii au descins într-o locuinţă pe strada Negoiu din Făgăraş unde se presupunea că două persoane oferă sume de bani cetăţenilor pentru a vota cu Traian Băsescu. Cei care au fost reclamaţi că ofereau mită sînt soţii Marius P. de 26 ani şi Viorica P. de 24 ani. Aceştia au oferit cîte 20 de lei, la cinci persoane. Oamenii legii au găsit-o în apartament doar pe femeie şi au început căutările pentru a-l găsi pe bărbat. Conform prim-procurorului Mirela Roncea de la Făgăraş, după audierea femeii, probele nu au fost suficiente. Luni a dispărut şi femeia, iar poliţiştii au început căutările. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă pînă la cinci ani de închisoare.

Hoţii s-au furat între ei
Punctele fierbinţi ale alegerilor au fost şi de această dată secţiile din cartierele Combinat, Galaţi şi 13 Decembrie. Aici s-au concentrat grupuri masive de ,,observatori“ din partea partidelor politice dar şi de oameni ai legii. În ciuda acestora, s-a votat şi de această dată pe bani. Deoarece sumele puse la bătaie au fost ,,de criză“, cei care s-au lăsat mituiţi au apelat la metode speciale. Deşi votaseră odată, pe bani fireşte, ,,votanţii speciali“ s-au lăsat racolaţi şi de o altă formaţiune politică decît acea cu care bătuseră iniţial palma. Pentru a dovedi că nu au fost de fapt la vot, dezlipeau autocolantul cu inscriptia ,,Votat“ de pe cartea de identitate şi acceptau să îşi vîndă votul . Pentru ca metoda să fie viabilă şi să îşi obţină banii, îşi lipeau stick-erul de mînă şi intrau în sectia de vot. Aici îşi făceau de lucru cîteva minute şi apoi dezlipeau stick-erul de pe mînă şi îl lipeau pe cartea de identitate. Ieşind afară, demonstrau cu buletinul că erau ,,proaspăt votanţi“ şi puteau să îşi încaseze suma. Poate de aceea, grupurile politice cu experienţă în ,,jocurile murdare“ şi-au mobilizat ,,votanţii“ de la primele ore ale dimineţii pentru a fi siguri că nu sînt înşelaţi de oamenii pe care îi mituiesc.

Taxiurile cu miros de şpagă
Dacă în alte zone ale ţării s-a practicat la greu ,,turismul electoral“ la Făgăraş acesta a îmbrăcat o altă formă. Taxiurile din Făgăraş au avut o zi plină, iar majoritatea a clienţilor au fost de etnie rromă, în gupuri organizate. Unul dintre motivele oficiale migraţiei între oraş şi cartierul Combinat a fost acela că persoanele care au locuit în cartierul Negoiu şi au fost mutate, nu aveau mutaţia pe cartierul Combinat şi au mers acolo să voteze. Au fost însă şi suspiciuni serioase că prin intermediul acestei ,,plimbări de lux“ s-au influenţat voturile, mai ales că rromii au ales să circule chiar şi pe distanţe scurte cu taxiurile. Maşinile de taxi au fost ,,filate“ de cele ale poliţiei, dar nu s-a putut dovedi vreo infracţiune. Tot în procesul electoral au existat suspiciuni că un microbuz şcolar a fost folosit pentu a duce la urne ,,votanţi organizaţi“.

Altercaţie cu pistolul la vedere
Unul dintre cele mai controversate episoade ale zilei a avut loc la Şcoala Generală nr. 7 unde au fost amenajate patru secţii de votare. Zona arăta încă din timpul zilei ca una cu miză. În faţa curţii şcolii erau mai multe grupuri de persoane, aparţinînd principalelor partide politice angrenate în cursa prezidenţială. Toţi parcă aşteptau ceva şi priveau cu suspiciune pe cei care intrau la vot. În contrast cu vînzoleala de la intrare, în secţii era linişte şi totul decurgea normal. În jurul orei 19.00, unul dintre grupurile de ,,observatori“ a adus la vot mai multe persoane, fapt care a stîrnit nemulţumirea celorlalţi care îşi făceu veacul în faţa secţiei. Discuţiile au degenerat într-o altercaţie în toată regula şi unii dintre martorii oculari susţin că a fost scos la intimidare un pistol. Au fost anunţaţi poliţiştii şi ,,mascaţii“ care au intervenit şi au evacuat zona, chemînd la audieri zeci de persoane care susţineau candidaţii PDL, PSD şi PNL. Deşi au fost mai multe incidente, s-au reţinut oameni în cartierul Negoiu, la blocurile ,,TRCL“ şi s-a intervenit la clarificarea situaţiei de la Şcoala Generală nr 5. Poliţia a refuzat să ofere amănunte asupra acţiunilor.

Mai scump la sate
Dacă în Făgăraş ,,bursa voturilor“ a fost una scăzută, cu sume cuprinse în medie între 10 şi 30 de lei, în mediul rural din Ţara Făgraşului ,,investiţiile“ au fost mai însemnate financiar. Asta pentru că nu au fost vizate doar grupurile de persoane defavorizate ci şi ,,oameni de ispravă“ care s-au lăsat însă mai greu convinşi. Astfel bursa a crescut la 1 milion de lei vechi pe familie.

Imi sustin parerea, orice ar spune unii! Nu condamnati saracii, nu este vina lor!

Am fost dezamagita si m-am revoltat, dupa ce am citit ceva, legat de procesul de votare din Fagaras, de zilele trecute si de faptul ca sunt judecati foarte usor si prea aspru amaratii care iau mita in schimbul votului. Stiu de ce spun 'amarati'. Pentru ca a fost vorba de localnicii din cartierul Negoiu, Combinat, Galati etc.
NU exista nicio diferenta intre mita de 20 de lei sau aia de 500. Nici intre cei 20 de lei sau o galeata portocalie, o sticla cu vin, paturi sau orice alt obiect. Nu mi se pare corect ca oamenii care au luat mita, sub orice forma ar fi fost ea, sa fie catalogati drept 'jalnici'. Nu sunt jalnici, sunt saraci, disperati, amarati etc. Orice le-ai da unor oameni necajiti (care nu au avut sansa si norocul de la viata de a se naste intr-o familie cu venituri cel putin modeste, care nu au putut urma o scoala, care nu stiu si nu inteleg si nici nu pot intelege si judeca scena politica ).. e bine primit! Nu sunt ei de condamnat!!!
Iar astfel de magarii se fac la absolut orice tip de vot. Ca e la locale, la euro-parlamentare, la presedintie etc. Si de catre toate partidele politice. De data aceasta media s-a trezit si a fost cu ochii pe acest fenomen. Atata tot. La nivel de Fagaras.. anul trecut, la alegerile locale, cate magarii au fost? Incepand de la confiscarea buletinelor de vot oamenilor din Combinat, carnea de porc oferita celor din Galati, un anumit trust media care tinea contracandidatul actualului primar la usa televiziunii, refuzand-i sistematic dreptul de a interveni in 'dezbaterile' politice. Campania mincinoasa, execrabila care s-a dus doar la nivelul municipiului nostru amarat, anul trecut.. m-a convins ca politicienii este egali cu animalele. Asa ca sa nu ii aratam cu degetul pe amaratii care iau 20 de lei si poate ca nici nu stiu sa citeasca numele candidatilor, pentru a pune stampila acolo 'unde trebuie'! Sunt de acord cu faptul ca nu toti saracii sunt la fel, dar cei mai multi se afla in situatia de a se bucura de orice firimitura le arunci. Si Nu! Eu nu sunt resemnata si nu privesc degajata acest fenomen al alegerilor, dar pur si simplu nu mai mai mira nimic, nu ma mai socheaza absolut nimic. Nici sa ma razvratesc nu mai am puterea. De ce as face-o? Schimb eu sau altii ca mine ceva? NU.. in veci pururi! Saracii pot refuza un kilogram de carne, cand stiu ca nu au ce pune pe masa in urmatoarele doua saptamani, pana la alocatia de stat a copiilor? Mai pot avea demnitate batranii care au fost aruncati in strada si dorm in statiile de gara?
Bine ca au demnitate cei cu carte, cei civilizati, care accepta sa fie plimbati, in grupuri organizate, pe la diverse locatii turistice din tara si cei care merg la mesele lungi si pline de mancare - la petrecerile organizate de partidele politice. E exact acelasi lucru! In aceste cazuri 'Bogatii' cersesc cu demnitate, iar 'saracii' ajung sa infunde puscaria pt ca au luat 20 de lei...
Sustin in continuare ca nu sunt fatalista, sunt realista si vad lucrurile asa cum sunt, nu dintr-un nor pufos! Jocurile mari nu le fac oamenii simpli!

luni, 23 noiembrie 2009

7 lei un porumbeu :))


Am fost zilele trecute in judetul Vrancea - Focsani. Frumos, dar scump. Un oras unde oamenii traiesc pe picior mare. Localnicii sunt constienti de faptul ca sunt cei mai norocosi dintre moldoveni.. Am cinat la resturantul Intim. Alt Intim decat al nostru.. mult mai mare ca spatiu, dar saracacios ca si prezentare, ca aspect. Insa se canta bine acolo si doar live. Probabil asta este motivul pentru care mancarea este extrem de scumpa. Nu se gateste mai bine decat la noi, dar preturile te cam ard la degete. Vechi din 1976, Intim-ul lor a fost mai intai patiserie, apoi cantina sau ceva de genul asta si de cativa ani este proprietatea lui Ionut Ungureanu, solistul trupei Provincialii. A fost dragut, dar preferam un restaurant chinezesc. Iamiii! Am fost apoi sa aruncam un ochi in Piata Moldovean, pentru a vedea oamenii locului si a simti pulsul orasului. O enormitate de piata, unde gasesti absolut orice. De la suruburi, pana la cele mai ciudate sortimente de peste, specifice zonei. Bleah! Imbracaminte, incaltaminte, aparatura elctronica si electrocasnica.. absolut orice ai nevoie, in drum spre casa. Am gasit in mijlocul pietei comercianti cu porumbei si iepurasi. Frumosi foc! Mi-as fi dorit si eu un iepuras.. Ohoo... de cand vreau unu'! Discutie despre porumbei..
Alin : Cat costa un porumbeU?
Iulian: 7 lei.. (M-am gandit pt o fractiune de secunda ca vrea sa cumpere un porumbeU, asa.. pentru placerea mea..)
Alin: Cati porumbei incap intr-o tocana?
Auuuci! Cat de sadic poate fi omu' asta in momentele nepotrivite!!! :))
Tot cu ocazia excursiei am aflat in sfarsit de ce preotii ortodocsi, atunci cand iti intra in casa, de sarbatori, se uita dupa bani, la plecare.. Pentru ca inca de pe bancile scolii sunt invatati ca orice 'pomana' iti face omul, trebuie sa o accepti. In caz contrar, esti pedepsit de profesor, cu canoane.. 'Este pacat sa nu accepti o invitatie la masa sau bani, pentru ca se considera ca nu cinstesti casa in care te afli!'. Hai no! :)))

luni, 16 noiembrie 2009

Dã Doamne sã aibã ce fura



Aproape sãptãmînal,în zilele de luni, la conferinta de presã a Politiei Fãgãras se spune cã au fost prinsi hoti de fier vechi în incinta societãtilor de pe fosta platformã chimicã. Hotii, rromi sau români, locuitori ai cartierului Combinat, sînt retinuti, interogati si apoi eliberati. Se aleg cu cîte o amendã pe care nu o plãtesc si se întorc apoi ,,la treabã“. Furã cu cãrutele fier vechi si fostele cãrãri ale hotilor au devenit acum adevãrate bulevarde. Cei care administreazã societãtile ce trãiec pe cadavrul combinatului nu fac nicio brînzã dacã semnaleazã sau prind în flagrant hotii. Doar atrag atentia autoritãtilor care le mai ard încã o amendã cã nu îsi asigurã în mod corespunzãtor paza incintelor. De ani de zile o bunã parte din cartierul Combinat trãieste exclusiv din furatul si comercializarea fierului vechi. Acum însã se contureazã o nouã dramã. Cã oamenii furã pentru a pune ceva pe masã din combinatul care a fost jefuit deja cu vîrf si îndesat de directori, AVAS, societãti fantomã si securisti. Problema este cã se cam terminã ,,marfa“. Nu cu multã vreme în urmã, în disperare, hotii au furat fier vechi chiar de pe un pod de cale feratã de la marginea orasului, în plinã zi. ,,În momentul în care se terminã de furat în Combinat si toti oamenii care trãiau din asta nu o sã mai aibã ce mînca, au sã vinã ca un stol peste Fãgãras si atunci sã vezi nenorociri“ este previziunea sumbrã a unui om al legii. Niciun om politic sau din administratie nu a putut sau nu a vrut pînã acum sã conceapã o strategie pentru a integra miile de oameni care stau în cartierul de la periferia orasului. Nimeni nu este de fapt interesat de ei, decît în campaniile electorale. O lume paralelã este lãsatã sã se dezvolte, dupã propriile reguli, cu proprii lideri si cu un sistem de valori diferit de cel conventional. O lume a hotilor de toate vîrstele, care nu se teme de politie, de dosare penale, de paznici si nici chiar de faptul cã ar putea sã moarã în timp ce încercã sã fure fier acoperit cu pulberi explozive. O lume de la care nu ia taxe Primãria ci clanurile tigãnesti care cumpãrã fierul vechi. O lume încã ermeticã si inofensivã. Dar pînã cînd? (Alin Bujor)

sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Romania regresului mental

,,În România se trăieşte greu“ a devenit aproape un imn naţional. Economia şi administraţia sunt la pămînt, iar societatea disfuncţională ne abrutizeză continuu. Este tot mai greu să trăim cu adevărat, să ne rupem din statutul de semianimale sociale pentru care rutina zilnică presupune mersul la servici (sau depresia pentru cei care au rămas şomeri), grijile privind hrana şi îndobitocirea în faţa televizorului. A dispărut din majoritatea dintre noi dorinţa de a evolua spiritual, de a trăi cu adevărat, de a citi, de a se bucura, de a da hrană adevărată sufletului şi minţii. Dealtfel, nici mijloace nu mai avem pentru aşa ceva. Cel mai ieftin refugiu din grijile cotidiene este de departe televizorul. Însă este şi cel de cea mai slabă calitate, cu emisiuni de prost gust, care parcă au ca unic scop abrutizare culturală. Pe de o parte se promovează emisiuni senzaţionaliste, unde dramele umane sînt exploatate şi tîrîte în derizoriu, iar pe de altă parte emisiuni parcă născocite de celebrele ,,ţaţe“ care locuiesc la bloc şi nu lasă nici musca să treacă fără să o ia în vizor. Ni se bagă pe gît bucăţi din ,,inimitatea“ unor aşa zise vedete şi sîntem obligaţi să vedem cum manîncă, cum se întreţin şi cum se bronzeză la solar. ,,Scandalurile“ au ingrediente de telenovelă, cu un senzaţional forţat, căutat cu lumînarea de realizatori. Mahalagismul e la loc de frunte în toate mediile şi asistăm la o adevărată campanie de promovare a inculturii, a unui reinventat ,,om nou“ avid după manele şi scandal. Nici emisiunile politice nu fac excepţie. Se vorbesc miliarde de cuvinte fără încărcătură, toate despre un viitor iluzoriu, cu mulţi ,,vom face“ şi puţini ,,am făcut“. Cultura adevărată este greu accesibilă şi scumpă, departe de cei care vor într-adevăr să iasă din mocirla cotidiană. Manifestările culturale sînt politizate la maxim, fiind de fapt un compromis. Cu o generaţie pentru care valorile constau în tipul telefonului mobil, a maşinii pe care o conduc şi a ,,jmekeriei“ România se va trezi în cîteva zeci de ani că nici măcar ,,creiere“ nu mai poate exporta. Că va fi condusă de oameni care se vor revendica în ,,Vanghelie“, că va avea o elită a artiştilor cu blazonul ,,de la Ştefăneşti“ şi că se va urmări exclusiv OTV.

vineri, 13 noiembrie 2009

Liber la sex si droguri!




A dat boala în politicienii români cu virusul „Referendum“ de tip PDL şi de tip PNL. Dar nu de dragul cetăţeanului ci pentru o prezenţă mai mare la urne şi un număr mare de voturi. Mai puţini parlamentari şi liber la sex şi droguri - asta pretind cele două referendumuri. Cetăţenii din judeţul Braşov sînt invitaţi la urne în data de 6 decembrie, de Sfîntul Nicolae, pentru a-şi exprima opţiunea în privinţa drogurilor şi prostituţiei. Iniţiativa aparţine preşedintelui CJ Braşov, liberalul Aristotel Căncescu, susţinut de membrii PNL, PSD şi UDMR din forul legislativ judeţean. Căncescu susţine că se impunea acest referendul pentru că în judeţul Braşov consumul de droguri a devenit alarmant, la fel ca şi prostituţia. În Făgăraş însă, conform declaraţiilor şefului Serviciului Judiciar din cadrul Poliţiei Municipale Făgăraş, Dan Comaniciu, consumul de droguri este zero. Iar în privinţa prostituţiei, aceeaşi sursă susţine că aceasta tinde spre zero. Mulţi localnici consideră că fondurile publice care se vor cheltui pentru acest referendum puteau fi repartizate pentru construirea şoselei de centură pentru a proteja casele făgărăşenilor de pe străzile D-na Stanca, Narciselor, Negoiu, Unirii şi Tăbăcari unde a fost direcţionat traficul greu, pentru asfaltarea străzilor uitate de aleşii locali, pentru canalizare sau locuinţe sociale. Următorul text este un pamflet şi trebuie tratat ca tare.


Denumiri noi în municipiu


Aseară am avut un vis ciudat. Se făcea că sînt în anul 2015. M-am trezit şi am luat-o la plimbare. Pe strada mea, Bulevardul Unirii Trupeşti, rebotezat aşa în 2010, după ce referendumul a decis legalizarea drogurilor si prostituţiei, era destul de pustiu. Fetele îşi făceu somnul regulamentar, şi pe stradă întîlneai doar micii tarabagii care vindeau cînepă proaspătă, produsă în grădinile făgărăşene. Un grup de eleve mergea la şcoală, spre Grupul Şcoalar de Arfe şi Meseriaşe. Fetele erau foarte concentrate pentru că de examenele dure la oral depindea tot viitorul lor. Dacă nu reuşeau să termine cu note mari şi să fie admise la Facultatea de Limbi ( amplasată în sediul Fostei Băi Comunale, renovată în regim de urgenţă) nu aveau săracele niciun viitor. Erau declarate doar ucenice, dar asta doar dacă făceau cursuri la Casa de Cultură, la cele două secţii de trombon sau flaut.

Decan PeNaL


Făgăraşul este renumit în ţară pentru învăţămîntul de calitate, şi cadrele didactice, în marea majoritate foste curve politice de top, nu fac rabat la calitate. Decan e chiar domnul Doctor potent de a fost cîndva la PeNaLe. Doar cele mai versate eleve ajung în bordelurile făgărăşene, restul făcîndu-şi veacul pe locul unde trebuia să treacă centura. Apropo de centură, pentru ea nu au mai fost bani, că numai referendumul iniţial a costat 4 miliarde de lei vechi. Ca să nu mai pun la socoteală celelalte de genul: Marijuana sau cocaină, Prostituate autohtone sau din ţări exotice, Legalizarea traseismului politic, Fumuri pentru conducători, Tromboane pentru politicieni şi aşa mai departe. Cîţiva biciclisti, drogaţi regulamentar merg voioşi către Combinatul de Prezervative Făgăraş. E bine de ei, că sînt încă în putere şi lucrează pe salariu. Bieţii pensionari stau la coadă cîte 5 ore la viagra compensată şi nu au bani să meargă la bordeluri centrale. Singurele pe care şi le permit sînt cele din cartierul Galaţi. Mai prind şi ei săracii, în preajma alegerilor, cîte o tinerică de clasă la Orgia Pensionarilor.

Văi turistice specializate



Pe DN1 e plin de maşini care merg spre văile turistice ale Munţilor Făgăraş. ,,Văile“ le zicea în trecut, acum au fost şi ele rebotezate după modelul ,,Cracii Doamnei“ . Acum sînt Cracii Sebeş, Cracii Dejaniului, Cracii Sîmbetei şi aşa mai departe. Acolo sînt bordelurile cele mai de lux şi marihuana cea mai proaspătă. Se vînd şi obiecte de artizanat ca ,,bonk-uri“ , pipe şi joint-uri, toate frumos încrustate cu motive tradiţionale. Singura instituţie mai înfloritoare decît prostituţia este biserica. Prin grija CJ, acelaşi cu referendumul de patru miliarde, s-a terminat, în sfîrşit, şi catedrala şi încă vreo 3 biserici în Făgăraş. Seara oamenii merg la bordel şi dimineaţa rup uşa la biserici să se pocăiască. Bine, unii merg şi pentru mirosul de haşiş din cădelniţă. Dar asta e altă poveste.

Explozie de turişti


Singura chestie care nu îmi place în Făgăraş este că nu mai cunoşti pe nimeni. Sînt atîţia turişti sexuali şi drogaţi veniţi în vizită că abia te mai întîlneşti cu un cunoscut. Dar important este că avem şi noi acum o industrie cu care să ne mîndrim şi care a luat locul combinatului cu renume chimic. Şi chiar dacă nu am avea nu ne-ar mai păsa că sîntem drogaţi non stop. Cu droguri uşoare bineînţeles, că doar nu toţi sîtem parveniţi să ne permitem prafuri. Alea sînt pentru bogaţi şi politicieni. Dar măcar acum se înţeleg mai bine şi în Consiliul Local e armonie. Se mai trezeşte cîte unul să se pună contra dar e taxat imediat ,,Ce bă Traiane, Ioane, Virgile, Cornele, Ovidiule, Cătăline, Luciene, iar aţi venit trezi la şedinţă?“. M-am plimbat destul azi, s-a făcut deja seară, şi trebuie să las loc celor care muncesc: prostituatele şi dealeri. Iar am uitat să merg la Asistenţă Socială să îmi iau joint-urile. Mă omoară nevastă-mea. Are şi ea dreptate. De muncit nu muncesc că nu sînt femeie şi nici homosexual, pentru sex nu o plătesc, şi m-au dat şi afară de la Uzina de Vibratoare Speciale. (Potentius Cînepa)

Au dezamagit copiii!

E clar, ne place circul! De mici. Avem parte de el in familie, pe scara, la scoala, la servici, pe strada, in presa. Oriunde te intorci, orice ai face.. totul este un circ ieftin. Aseara, am plecat nerabdatori ca niste copii.. la circ. Ala cu animale, jonglerii si acrobatii. Chiar imi era dor sa stau printre copii, sa le vad bucuria de pe chipuri. Mi-ar fi placut sa intru si eu in joc, sa imi amintesc de lumea colorata si fascinanta a circului, asa cum o vedeam cand eram pici. Doar de mirosul ala urat, de animale, imi era putin teama.. Aseara a fost frig tare si am mers cu taxiul, insa cei mai multi parinti si-au luat copiii de mana si au venit cu ei pana in capatul orasului. Lumini aprinse, cupola mare, mirosul urat nelipsit, toate bune si frumoase, insa parintii si copiii faceau drum intors de la casierie, pentru ca.. nu se mai tine circul. Nici nu mai conteaza motivul.. real sau inventat.. A iesit pana la urma cu circ, pentru ca parintii, pe buna dreptate, i-au apostrofat temeinic pe organizatori si pe angajati. 'Dupa ce ca faceti toata ziua reclama de aud copiii, acum ne spuneti ca nu se tine?', 'Circ am vrut, circ avem', spuneau alti parinti mai in soapta. De copii.. ce sa mai zic? Dezamagiti! E trist sa vezi dezamagire si tristete in ochii unui copil.. parintii stiu cel mai bine.. Dar incercam si in seara asta.. poate poate avem noroc.

Urasc!





Cei care ma cunosc destul de indeaproape stiu cat de usor pot uri pe cineva, o anumita situatie sau chiar pe mine. Pentru ca sunt ca toamna, ma schimb de la o zi la alta.. Raluca poate fi foarte usor o fiinta imposibila, aroganta si nesuferita. De multe ori obosesc sa fiu eu si ma satur de mine. Atunci tac si ma retrag, privesc si ascult ce se intampla in jurul meu, pana cand consider ca sunt pregatita pentru a relua lucrurile de unde au ramas. Insa iubesc si urasc in acelasi fel - la intensitate maxima. De iubit nu iubesc foarte multe.. dar de urat.. gramada!

Urasc:

Trezitul mai devreme de ora 9
Frigul de afara sau din casa
Cetatenii care intra in fata mea, la rand, in magazine
Asa zisii cersetori care te injura cand nu le arunci un ban
Colegii de munca imbufnati
Crizele de isterie si declaratiile de superioritate ale sefilor
Tradarea, Barfa, Susotelile, Furtul
O anumita blonda..
Durerea de masele
Grasii care se plang ca sunt grasi
Rasistii
Fumul de tigara, atunci cand eu nu fumez
Pestele gatit, viu - orice forma ar avea el
Politicienii (i-am pus aici langa pesti, pentru ca miros la fel de dizgratios!)
Mandria in exces a unor oameni fara valoare
Programele tv mizerabile, stirile groazei, reporterii gunoieri si realizatorii de emisiuni 'de divertisment'
'Capodoperele' Frumoasa mea, Esti mireasa vietii mele, Pusca si cureaua.., Fii cu tupeu nevasta. La nunta noastra le-am interzis!
Sa merg la inmormantari

Si cu fiecare zi se mai adauga cate ceva pe lista..

joi, 12 noiembrie 2009

Mi-ar placea:


Intr-o zi atat de friguroasa si inchisa ca asta de azi, nu pot face altceva decat sa incerc sa ma inveselesc de una singura si sa visez cu ochii deschisi. Asa ca, mi-ar placea:

1. sa vina week-endul mai repede
2. sa pot zambi sotului meu atunci cand incearca sa ma faca sa zambesc
3. sa vorbesc mai mult cu oamenii din jurul meu
4. sa ma pot bucura de timpul liber
5. sa o am pe Lioara langa mine
6. sa merg cu Alin la Sibiu, macar un week-end
7. sa mancam la chinezi, pentru ca imi este dor
8. sa stam cu orele in Atrium si Imperium
9. sa mergem la teatru
10. sa ma pot bucura de lucrurile mici
11. sa ma pot bucura in general..
12. sa inteleg ce se intampla cu mine

Tine povestile copilariei departe de spital

http://www.youtube.com/watch?v=g7Gxrbk84vQ

,,Viata cu un idiot,,..


Mi-am adus aminte de teatru.. de spectacolele pe care as vrea sa le vad si nu am posibilitatea.. de faptul ca la Fagaras foarte rar mi se ofera aceasta bucurie. Ultimul data cand am vazut un spectacol de teatru s-a intamplat pe 20 iunie 2009, pe scena Casei de Cultura din Fagaras - ,,Mascariciul,, cu Horatiu Malaele. Insa spectacolul de teatru pe care nu-l voi putea uita niciodata, datorita socului pe care mi l-a provocat, este ,,Viata cu un idiot,,! S-a intamplat in 2008, la Sibiu. Spectacol a avut premiera in 2007, se joaca in continuare chiar si la Sankt Petersburg.. Niciodata nu voi mai afirma ca teatrul sibian nu se ridica la valoarea altor teatre renumite din tara. Actorii sibieni Florin Cosulet, Catalin Patru, Cristina Flutur, Cristian Stanca, Ema Vetean, Pali Vecsei, Mihai Coman, Viorel Rata si Bogdan Saratean reusesc in acest spectacol sa iti cutremure lumea. Actorii nu mai sunt actori, sunt oameni ca noi, care intra in transa si traiesc cu toata fiinta lor o drama, o nebunie totala. Spectacolul are scene violente si de nuditate, imbinate la marea arta. Regizorul ucraenian, Andriy Zholdak, cunoscut pentru stilul sau de a forta limitele actorilor, spune despre ,,Viata cu un idiot,,: ,,Am lucrat la Moscova, la Berlin, dar ceea ce fac acesti actori ma uimeste! Am presat asupra lor. Primele trei saptamani au fost un soc pentru ei. Actorii care au avut incredere in mine au lucrat ca niste caini! Spectacolul poate sa fie respingator, dar e real, este viata si este adevar,,. La avanpremiera au fost spectatori care nu au suportat intensitatea spectacolului si au parasit sala in stare de soc, inainte de final. Eu am rezistat cu greu pana la sfarsit, dar nici nu am putut sa aplaud.. Intr-un tarziu am iesit, plangand in hohote..


Piesa este povestea unui cuplu, din care a disparut iubirea. Barbatul primeste sarcina de a reeduca un IDIOT, timp de un an. Femeia se indragosteste de acest idiot si ramane insarcinata cu el.. Presata, ea decide sa faca avort si apoi moare si ea. Sotul ei ajunge la casa de nebuni, unde i se spune ca de fapt Idiotul nu a existat, iar el si-a ucis sotia. Pe scena actorii joaca in doua incaperi, fiecare pas si expresie a chipurilor lor sunt filmate de cameramani, iar imaginile sunt proiectate pe trei ecrane. In plus, pe ecrane apar imagini din filmele ,,Kill Bill,, si ,,Natural born killers,,. Un spectacol, e lectie de viata, o nebunie fara sfarsit!
P.S. Interesant si ,,Boala familiei M,, in regia lui Radu Afrim si scenografia Velicai Panduru!

marți, 10 noiembrie 2009

,,Parol ca te iubesc,, :(



Cand aud numele Gheorghe Dinica, automat ma gandesc la capodopera lui Nae Caranfil, FILANTROPICA! ,,Mana intinsa care nu spune o poveste.. nu primeste pomana,, si ,,SIDA nu merge in Romania, la noi se moare de gripa!,, Pentru mine este unul dintre cele mai bune filme romanesti, plin de scene si replici memorabile. Un film despre conditia dascalilor in Romania postdecembrista si despre viata de strada. O pelicula pe care o poti revedea la nesfarsit! Iubesc acest film si regret pierderea uriasului.. Mi-am propus pana acum sa vad ,,Tinerete fara tinerete,, dar nu am apucat. Sper sa reusesc zilele astea! Si el s-a nascut intr-o zi de 1 ianuarie :(

,,M-am suit pe scena si parca eram acolo de cand lumea,, - Gheorghe Dinica

Prima carte.. prima iubire :)




Ceva frumos s-a intamplat azi noapte. Uitasem complet care a fost prima mea carte (nu carte de colorat sau de povesti, basme sau aventuri din copilarie). Pur si simplu.. o carte de oameni mari. Asa cum vedeam ca sunt cartile din sufragerie, imbracate in piele si ascunse in spatele unor geamuri inalte, la care doar parintii mei aveau acces. Tot aseara mi-am adus aminte cu emotie de faptul ca prima mea carte a coincis cu prima mea iubire.. de copil. Se spune ca dragostea e o biblioteca si ca totul incepe atunci cand inveti sa citesti.. o carte sau un suflet :). La mine s-a intamplat in clasa a IV-a. A fost asa.. In acea perioada pe scara mea locuiau doar familii de cadre militare. Toti copiii eram aproximativ de aceeasi varsta si eram foarte cuminti si respectuosi cu lumea mare. Stiam ca regulile sunt reguli si disciplina este motto-ul nostru in viata. Eram intr-un fel mai altfel decat ceilalti copii din spatele blocului, care se puteau tavali in nisip de dimineata si pana seara, unii beau apa din balta si mancau gandaci. Numai noi trebuia sa ne abtinem de la ,,copilariile,, astea pentru ca.. nu-i asa.. ,,doar copiii rasfatati au un astfel de comportament,,. La un moment dat, copiii din blocul 30 scara B, adica noi, ne-am facut un ,,plan secret,, ca sa ne razbunam pe parintii care nu ne lasau sa facem nimic. Cum plecau parintii la munca, ne intalneam pe scara pentru sedinta de dimineata. Am facut multe nazbatii in acea vara. La un moment dat era sa dam foc bucatariei mamei.. So close :)) In mijlocul aventurii noastre de copii.. am simtit la un moment dat ceva nou. Venea din partea lui Daniel, vecinul de la 3, mai mare cu 2 ani decat mine. Nu intelegeam nici eu ce se intampla, dar stiam ca imi placea sa fiu in preajma lui. Stiam cu totii ca Dani impreuna cu Adi, fratele lui mai mic, urmau sa plece din oras inainte de inceperea scolii, pentru ca tatal lor urma sa fie mutat la alta unitate militara, de prin Moldova.. Inainte Ca Dani sa se urce in masina, s-a intors in fata scarii, unde eram toti pustii, s-a apropiat de mine si mi-a spus ca nu o sa ma uite si ca se va intoarce la Fagaras.. Oricum eu nu intelegeam ce se ascundea in spatele acestor vorbe.. dar m-am bucurat cand a spus ca se va intoarce. Nu l-am revazut niciodata pe Daniel. Sau poate drumurile noastre s-au intersectat, dar nu l-am recunoscut :) A trecut vara, a trecut toamna si venise iarna. Ii simteam lipsa, parca jocurile cu prietenii din vecini nu mai erau asa de amuzante. A trecut Craciunul si se apropia ziua mea de nastere. Intr-o dimineata vine postarita cu un colet pentru mine. Pentru mine? Imi transpirau mainile deja incercand sa imi amintesc daca am facut ceva rau in ultima vreme. Tata a fost cel care a desfacut pachetul, normal. A verificat continutul si abia apoi a pus capat tensiunii mele. Era o carte si o felicitare. Pentru mine a fost o bucurie imensa sa primesc un cadou in acest fel. Era de la Daniel. Nu imi pot aminti ce mi-a scris, dar parca simt si acum emotia cu care am citit acea carte. Nu era deloc una pentru varsta mea, nu era nicidecum un roman de dragoste si nici nu avea ce mesaj bine ascuns sa imi transmita. Chiar si asa.. am citit-o pe nerasuflate. Cum de mi-am adus aminte de acest episod? Urmarind un documentar despre viata particulara a Agathei Christie, regina crimei :)) Atunci m-a lovit. ,,Crima din Orient Expres,, - prima mea carte! Am fost pur si simplu captivata de cartea asta, insa doar pana la urmatoarea :) Ce am aflat azi-noapte, din acel documentar, este ca ,,Moarte pe Nil,, si ,,Crima din Orient Expres,, au fost scrise si inspirate din timpul celei mai fericite perioade din viata scriitoarei, cand datorita noului ei iubit si viitor al doilea sot, a inceput sa calatoreasca in Orientul Mijlociu. Aceasta informatie mi-a trezit trecutul si mi-am reamintit un episod frumos din copilarie. Nu am de gand sa il mai uit inca o data, asa ca ramane aici, la jurnal. Iar pentru Daniel, oriunde ai fi tu, sa stii ca am si acum cartea acasa la parinti! Si multumesc pentru cadou!

Pentru Alin..

U, stii bine ca doar tu si doar pe tine. Iarta-ma pentru toate prostioarele, da? Uite.. c'est pour toi!

http://www.youtube.com/watch?v=ExVJKNx9qEE

Pentru ca meritam sa ne oferim mai multa bucurie si iubire zilnic, sa ne inconjuram de oameni calzi si sa traim frumos.