marți, 24 noiembrie 2009

Vot cu iz penal la primul tur al alegerilor prezidentiale 2009, la Fagaras..

Împinşi de sărăcie unii făgărăşeni şi-au vîndut ieftin votul
Scrutin cu cele mai multe ilegalităţi
Arestări pentru mită electorală
„Mascaţii“ au reinstalat ordinea în Făgăraş
Maşinăriile de partid s-au suspectat reciproc
Secţiile speciale din Ţara Făgăraşului au strîns 15% din voturile valabil exprimate
în urma turismului electoral



Mită, arestări şi scandal la alegeri
Alegerile de duminică au fost marcate la Făgăraş de o suspiciune fără precedent, organizaţiile locale care susţineau candidaţii cu şanse fiind într-o continuă stare de alertă.

După ce au învăţat o parte electoratul să ia mită pentru vot, partidele locale s-au trezit acum că arma este folosită de toată lumea. Astfel, oamenii din umbră au trebuit şi să îi ,,ungă“ pe votanţii speciali şi să fie atenţi să nu mituiască ceilalţi mai mulţi decît ei . În plus, alegătorii care pînă acum se mulţumeau să îşi vîndă votul, au început la rîndul lor să îi fraierească pe membrii de partid. Pentru prima dată poliţia şi-a făcut intens simţită prezenţa, s-a lăsat cu arestări, cu descinderi, filaje şi filtre. Bilanţul este încă necunoscut, multe dintre cazuri fiind în cercetare.


Arestare pentru mită electorală
Ziua alegerilor a debutat cu o premieră la Făgăraş. O persoană a fost arestată după ce poliţiştii au fost sesizaţi prin Serviciul 112 cu privire la un caz de mită electorală. La ora ora 8.30 oamenii legii au descins într-o locuinţă pe strada Negoiu din Făgăraş unde se presupunea că două persoane oferă sume de bani cetăţenilor pentru a vota cu Traian Băsescu. Cei care au fost reclamaţi că ofereau mită sînt soţii Marius P. de 26 ani şi Viorica P. de 24 ani. Aceştia au oferit cîte 20 de lei, la cinci persoane. Oamenii legii au găsit-o în apartament doar pe femeie şi au început căutările pentru a-l găsi pe bărbat. Conform prim-procurorului Mirela Roncea de la Făgăraş, după audierea femeii, probele nu au fost suficiente. Luni a dispărut şi femeia, iar poliţiştii au început căutările. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă pînă la cinci ani de închisoare.

Hoţii s-au furat între ei
Punctele fierbinţi ale alegerilor au fost şi de această dată secţiile din cartierele Combinat, Galaţi şi 13 Decembrie. Aici s-au concentrat grupuri masive de ,,observatori“ din partea partidelor politice dar şi de oameni ai legii. În ciuda acestora, s-a votat şi de această dată pe bani. Deoarece sumele puse la bătaie au fost ,,de criză“, cei care s-au lăsat mituiţi au apelat la metode speciale. Deşi votaseră odată, pe bani fireşte, ,,votanţii speciali“ s-au lăsat racolaţi şi de o altă formaţiune politică decît acea cu care bătuseră iniţial palma. Pentru a dovedi că nu au fost de fapt la vot, dezlipeau autocolantul cu inscriptia ,,Votat“ de pe cartea de identitate şi acceptau să îşi vîndă votul . Pentru ca metoda să fie viabilă şi să îşi obţină banii, îşi lipeau stick-erul de mînă şi intrau în sectia de vot. Aici îşi făceau de lucru cîteva minute şi apoi dezlipeau stick-erul de pe mînă şi îl lipeau pe cartea de identitate. Ieşind afară, demonstrau cu buletinul că erau ,,proaspăt votanţi“ şi puteau să îşi încaseze suma. Poate de aceea, grupurile politice cu experienţă în ,,jocurile murdare“ şi-au mobilizat ,,votanţii“ de la primele ore ale dimineţii pentru a fi siguri că nu sînt înşelaţi de oamenii pe care îi mituiesc.

Taxiurile cu miros de şpagă
Dacă în alte zone ale ţării s-a practicat la greu ,,turismul electoral“ la Făgăraş acesta a îmbrăcat o altă formă. Taxiurile din Făgăraş au avut o zi plină, iar majoritatea a clienţilor au fost de etnie rromă, în gupuri organizate. Unul dintre motivele oficiale migraţiei între oraş şi cartierul Combinat a fost acela că persoanele care au locuit în cartierul Negoiu şi au fost mutate, nu aveau mutaţia pe cartierul Combinat şi au mers acolo să voteze. Au fost însă şi suspiciuni serioase că prin intermediul acestei ,,plimbări de lux“ s-au influenţat voturile, mai ales că rromii au ales să circule chiar şi pe distanţe scurte cu taxiurile. Maşinile de taxi au fost ,,filate“ de cele ale poliţiei, dar nu s-a putut dovedi vreo infracţiune. Tot în procesul electoral au existat suspiciuni că un microbuz şcolar a fost folosit pentu a duce la urne ,,votanţi organizaţi“.

Altercaţie cu pistolul la vedere
Unul dintre cele mai controversate episoade ale zilei a avut loc la Şcoala Generală nr. 7 unde au fost amenajate patru secţii de votare. Zona arăta încă din timpul zilei ca una cu miză. În faţa curţii şcolii erau mai multe grupuri de persoane, aparţinînd principalelor partide politice angrenate în cursa prezidenţială. Toţi parcă aşteptau ceva şi priveau cu suspiciune pe cei care intrau la vot. În contrast cu vînzoleala de la intrare, în secţii era linişte şi totul decurgea normal. În jurul orei 19.00, unul dintre grupurile de ,,observatori“ a adus la vot mai multe persoane, fapt care a stîrnit nemulţumirea celorlalţi care îşi făceu veacul în faţa secţiei. Discuţiile au degenerat într-o altercaţie în toată regula şi unii dintre martorii oculari susţin că a fost scos la intimidare un pistol. Au fost anunţaţi poliţiştii şi ,,mascaţii“ care au intervenit şi au evacuat zona, chemînd la audieri zeci de persoane care susţineau candidaţii PDL, PSD şi PNL. Deşi au fost mai multe incidente, s-au reţinut oameni în cartierul Negoiu, la blocurile ,,TRCL“ şi s-a intervenit la clarificarea situaţiei de la Şcoala Generală nr 5. Poliţia a refuzat să ofere amănunte asupra acţiunilor.

Mai scump la sate
Dacă în Făgăraş ,,bursa voturilor“ a fost una scăzută, cu sume cuprinse în medie între 10 şi 30 de lei, în mediul rural din Ţara Făgraşului ,,investiţiile“ au fost mai însemnate financiar. Asta pentru că nu au fost vizate doar grupurile de persoane defavorizate ci şi ,,oameni de ispravă“ care s-au lăsat însă mai greu convinşi. Astfel bursa a crescut la 1 milion de lei vechi pe familie.

Niciun comentariu: