marți, 12 ianuarie 2010

Gemenii Craciunului !









În săptămîna premergătoare Naşterii Domnului, la Maternitatea Făgăraş au fost aduse pe lume trei perechi de gemeni. Anul 2010 a fost adus de o fetiţă din Cincu. Un copil de trei luni a fost uitat de mama sa în spital pentru că s-a născut cu malformaţia „Buză de iepure“. Donaţii de la făgărăşeni pentru copiii internaţi la secţiile speciale din Spitalul „Aurel Tulbure“ din Făgăraş.

Anul 2010 a fost adus, la Făgăraş, de o fetiţă. Aceasta a văzut lumina zilei în dimineaţa de 1 ianuarie la ora 5.00. Fetiţa a cîntărit 2800 g şi a avut 48 cm. Se spune că dacă primul născut din an este de gen feminin, aduce noroc şi linişte în anul ce începe. „Mama se numeşte Roaia Ana-Silvia, are 32 de ani şi locuieşte în Cincu. Femeia se afla la a doua naştere. A ajuns la noi pe la ora 3.00, în ziua de 1 ianuarie, şi a născut două ore mai tîrziu. Naşterea a decurs normal şi nu au existat complicaţii. Atît mama cît şi fetiţa au fost externate pe data de 4 ianuarie, în perfectă stare de sănătate“a spus asistenta medicală de la Maternitate care a asistat la naşterea acestei fetiţe. Noul an a adus şi o nouă denumire pentru Spitalul Municipal Făgăraş. Acesta se va numi Spitalul „Aurel Tulbure“, după numele renumitului medic făgărăşean. „Am primit avizul de la minister, în urma demersurilor pe care le-am făcut în timpul mandatului meu. Vroiam să schimbăm denumirea unităţii spitaliceşti pentru ca oamenii să nu-i mai spună „Spitalul morţii“. Odată cu aceasta sînt sigur că se va schimba şi mentalitatea şi făgărăşenii vor veni cu încredere la noi“ a spus medicul Ion Mehedinţiu, şeful Secţiei de Pediatrie al Spitalului „Aurel Tulbure“.

Gemenii Crăciunului
Sfîrşitul de an la Maternitatea din Făgăraş a fost unul ieşit din comun. În ultima săptămînă s-au născut, aici, trei perechi de gemeni. Două din naşteri au avut loc în săptămîna de dinaintea Crăciunului, iar ultima chiar în Ajunul Naşterii Domunului Iisus. „Primele două naşteri s-au realizat pe cale naturală şi a treia prin operaţie de cezariană. Micuţii şi mămicile sînt bine. De obicei, înregistrăm într-un an întreg maxim 5 sau 6 naşteri de gemeni, iar acum am avut trei într-o săptămînă“ au spus medicii de la spital.

Abandonat de familie
Dacă unii părinţi abia aşteaptă să aibă copii pe care să-i crească şi să-i educe, alţii consideră o povară acest dar pe care li-l dă Dumnezeu. Şi recurg la gesturi necugetate care afectează viaţa acestor prunci. Un caz care a impresionat personalul medical de la spitalul din municipiu, secţia Distrofici, este al unui copil de doar trei luni. Micuţul s-a născut cu o malformaţie şi a ajuns, la sfîrşitul lunii decembrie, la secţia de recuperare medicală din cadrul Spitalului Municipal „Aurel Tulbure“. „Copilul este în vîrstă de trei luni şi are boala cunoscută sub numele popular de buză de iepure. Familia nu s-a mai interesat de el din ziua de 18 decembrie 2009, cînd l-a adus la noi. Am luat legătura cu Serviciul de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov pentru a ne ajuta. Asistenţii sociali de la Braşov şi Făgăraş au desfăşurat anchete la domiciliul părinţilor. S-au făcut toate demersurile pentru ca acest copil să ajungă în această săptămînă la Clinica de Chirurgie Plastică din Braşov pentru operaţie. În paralel, s-a realizat documentaţia necesară pentru ca micuţul să nu rămînă pe drumuri după ce va fi externat. Ceilalţi copii din secţie sînt vizitaţi periodic de familie“, spune medicul Constantin Grigoriţă.

Oameni cu suflet mare
În luna decembrie, secţia a primit jucării, hăinuţe şi lucruri necesare pentru îngrijirea copiilor. Au trecut pragul unităţii atît de la vechii sponsori cît şi oameni simpli şi o o firmă făgărăşeană care au vrut să ajute acesti copii nevinovaţi. „Chiar săptămîna trecută am primit sprijin material din partea unei firme făgărăşene care nu şi-a exprimat dorinţa de a-i face publică identitatea. E o surpriză că, pe lîngă Biserica Evanghelică, Fundaţia „Copilul“ din Germania şi Diakonia şi localnicii încearcă să ne ajute. Înaintea sărbătorilor am primit plase cu hăinuţe, jucării sau scutece de unică folosinţă de la făgărăşeni cu sufletul mare. Vreau să le mulţumesc pe această cale pentru tot ce au făcut. În prezent toate cele zece paturi sînt ocupate de copii cu vîrsta pînă în doi ani. Spitalul le asigură tratamentul medicamentuos, iar laptele îl primim prin Biserica Evanghelică de la Fundaţia germană „Copilul“. În măsura posibliltăţilor, încercăm să le oferim copiilor îngrijirea necesară“, a adăugat medicul Grigoriţă. (Monitorul de Fagaras)

Niciun comentariu: