marți, 21 decembrie 2010

"Io-s fata fagarasana"


În perioada sărbătorilor de iarnă, ziarul Monitorul de Făgăraş va organiza mai multe acţiuni culturale în Ţara Făgăraşului. Evenimentele vor promova tradiţiile specifice zonei şi istoria Ţării Făgăraşului. În ziua de Crăciun, începînd cu ora 14.00, va avea loc la Căminul Cultural Drăguş proiecţia filmului Portretul luptătorului la tinereţe. Lansarea CD-ului produs de Monitorul de Făgăraş denumit Cîntece tradiţionale din Ţara Făgăraşului va fi organizată în ziua de 26 decembrie începînd cu ora 18.00 la Căminul Cultural din Rucăr, iar în 29 decembrie începînd cu ora 17.30 la Căminul Cultural din Drăguş, în prezenţa artiştilor care interpretează cîntecele de muzică populară de pe acest CD.

Portretul luptatorului la tinerete la Dragus

Filmul Portretul luptătorului la tinereţe al regizorului Constantin Popescu care are ca subiect lupta anticomunistă dusă de partizanii din Munţii Făgăraşului conduşi de Ion Gavrilă Ogoranu va avea o proiecţie la Căminul Cultural din Drăguş în ziua Crăciunului, 25 decembrie a.c., începînd cu ora 14.00. Organizatorii evenimentului sînt Monitorul de Făgăraş şi Primăria Drăguş.

Acţiunea se va organiza ca urmare a solicitării sătenilor şi a Primăriei Drăguş care îşi doresc să vizioneze la ei acasă acest film istoric în care sînt prezentate faptele şi evenimentele în care au fost implicaţi şi tinerii din satul Drăguş din perioada 1948-1957. Simbolul luptei anticomuniste pentru satul Drăguş este Remus Sofonea, pe atunci elev la Liceul Radu Negru, care a luptat cu arma în mînă în Munţii Făgăraşului alături de camarazii lui din Grupul Gavrilă, dar care a sfîrşit tragic împuşcîndu-se împreună cu Laurean Haşu din Breaza în casa lui Olimpiu Borzea din Viştea de Jos. Preotul Ghindea, parohul satului Drăguş din acei ani, a fost cel care i-a sprijinit pe luptători, Vasile Sofonea, al Lascului, gazda la care locuia preotul Ghindea, familia lui Remus, dar şi alţi săteni, toţi au fost persecutaţi de comuniştişi de securitate.

Am ţinut foarte mult să organizăm în comuna noastră o proiecţie a filmului istoric "Portretul luptătorului la tinereţe" şi am insistat pentru acest lucru. De cînd am participat la premiera acestui film organizată la Făgăraş, mi-am propus să organizez o proiecţie şi la Drăguş, pentru oamenii din comuna pe care o reprezint. Acest film ne ajută să transmitem ideea de a lupta, de a fi perseverenţi şi de a ne respecta principiile şi adevărul. Acest film trebuie să reprezinte pentru generaţiile de astăzi o întrebare şi un răspuns despre lupta anticomunistă din Ţara Făgăraşului. "De ce au luptat acei tineri împotriva comunismului?", ,"Ce au realizat ei?". Cred că fiecare dintre noi avem în minte astfel de întrebări şi încercăm să obţinem cîte un răspuns. Vizionînd acest film, putem avea răspunsurile aşteptate. Memoria acelor oameni din Ţara Făgăraşului trebuie respectată, iar astfel de evenimente reprezintă un pas în recunoaşterea faptelor lor, dar şi un exemplu pentru tinerii de astăzi. În Ţara Făgăraşului a fost cea mai dură luptă anticomunistă şi asta pentru că oamenii locului sînt altfel, mai patrioţi decît oriunde în ţară - Gheorghe Sucaciu, primarul comunei Drăguş.

Reuşita evenimentului de la Făgăraş a atras solicitări din partea mai multor localităţi făgărăşene ca filmul să fie proiectat la căminele culturale din acele sate. Am propus regizorului Constantin Popescu şi producătorului Tică Popescu să organizeze o caravană a filmului în Ţara Făgăraşului. O primă proiecţie este cea de la Drăguş în ziua de Crăciun. Monitorul de Făgăraş se va ocupa de organizarea acestor evenimente legate de filmul "Portretul luptătorului la tinereţe". La Drăguş vom organiza şi o expoziţie de fotografie despre Rezistenţa anticomunistă din Ţara Făgăraşului, aşa cum a fost la Făgăraş - Lucia Baki, directorul ziarului Monitorul de Făgăraş.


Lansare de CD la Rucăr şi Drăguş

Alte două evenimente culturale se vor desfăşura, sub marca Monitorul de Făgăraş, la Rucăr şi Drăguş. Este vorba despre lansarea CD-ului produs de M. F. denumit Cîntece tradiţionale din Ţara Făgăraşului într-o atmosferă de sărbătoare, în zilele de 26 decembrie începînd cu ora 18.00 la Căminul cultural din Rucăr şi în 29 decembrie începînd cu ora 17.30 la Căminul Cultural din Drăguş. Evenimentele vor promova tradiţiile specifice sărbătorilor de iarnă din aceste sate, Ceata de Feciori, colindatul, costumele populare tradiţionale şi cîntecul popular. Soliştii de muzică populară din Ţara Făgăraşului care interpretează cîntecele de pe acest CD, Mariana Şandru, Mioara Marinca, Viorica Cerbu, Flaviu Florea, Cătălin CĂlbează, Mioara Greavu, Adina Roşca, Diana Gribincea, vor fi prezenţi la aceste evenimente şi vor încînta publicul prezent. Nu vor lipsi cozonacul şi vinul, produse care se găsesc pe orice masă de Crăciun, din care se vor servi toţi participanţii la aceste evenimente culturale. Spectacolele vor fi continuate de baluri. Este cea mai bună ocazie, lansarea CD-ului, să activăm viaţa culturală şi spirituală a satului Rucăr. Este un mod eficient de a ne promova tradiţiile şi obiceiurile satului. Ceata de feciori care s-a organizat în sat va ţine capul de afiş al evenimentului. Primăria Viştea şi CL Viştea s-a implicat alături de M. F. în organizarea acestui eveniment - primarul comunei Viştea, Florin Ioani.

Noi, oamenii locului, trebuie să promovăm tradiţiile şi cultura satului în care ne-am născut şi am crescut. Nu trebuie să ne uităm tradiţiile, obiceiurile pentru că astfel ne vom pierde identitatea naţională. Evenimentul acesta va pune în valoare folclorul specific comunei noastre, tradiţiile zonei şi costumele populare atît de frumoase şi vii. Satul va fi în sărbătoare prin acţiunea organizată împreună cu Monitorul de Făgăraş. Pot să spun că vom avea un public numeros, peste 800 de persoane, săteni, invitaţi, turiştii din străinătate care vor gusta cu siguranţă pe lîngă serbarea în sine şi produsele noastre culinare - primarul comunei Drăguş, Gheorghe Sucaciu.

4 comentarii:

Anonim spunea...

tu esti cea de langa cal?

Ralux spunea...

:)) tu ce zici?

Anonim spunea...

zic ca seamana.oricum,faceti lucruri frumoase, felicitari!

Ralux spunea...

Da - seamana.. dar nu rasare! Cat despre actiunile frumoase ale Monitorului de Fagaras.. bravo lor! Eu doar ajut cand este nevoie :)