joi, 9 decembrie 2010

“Think B.I.G.” – Books Instead of Guns

Îmi plac mult filmele biografice. Cred că cel mai mult. Notoriuos este unul dintre ele. Viața rapper-ului Christopher Wallace - The Notorious B.I.G.. Ucis în noaptea de 9 martie 1997, la Los Angeles, unde încerca să promoveze cel de-al doilea album. Filmul prinde și partea care nu o înțelegeam eu foarte clar - de la ce a pornit rivalitatea aia urâtă între B.I.G. și Tupac (transformată în lupta Coasta de Est - Coasta de Vest). Să zicem că am înțeles.. Este un film foarte reușit, pe care l-aș revedea, din când în când. M-a impresionat unul dintre interviurile acordate de mama lui B.I.G., Voletta Wallace, la conferința de presă pentru Notorious, participant la Festivalul de Film Internațional de la Berlin, în 2009.

Rep: Poate un film ca acesta să schimbe ceva?
Voletta Wallace: Schimbarea pe care aș dori-o tuturor, mamelor, copiilor, ce aș dori ca toata lumea să învețe din acest film este că toți facem greșeli, dar dacă ai un talent, folosește-l la maxim, folosește arta la maxim. Pentru că dacă faci ceva rău, aia nu e artă, nimeni nu poate învăța ceva bun din lucruri rele. Hollywood-ul nu se va schimba după acest film. Îmi doresc însă ca tineretul să învețe din acest film. Dacă fac ceva rău și se ascund de părinți, să n-o mai facă. Și pentru părinți, cunoașteți-vă copiii și purtați-vă cu ei cu dragoste, toleranță și iertare. Dacă va exista schimbare la Hollywood, schimbare în Coasta de Est, de Vest, asta depinde de ei. Acest film este unul din care ai ce învăța. Eu am învățat multe – să iubesc, să iert și să tolerez.

Rep: Au fost găsiți ucigașii celor doi artiști? Și dacă a fost înfiițată vreo fundație în memoria lor?
Voletta Wallace: Ucigașii lor n-au fost găsiți. În ceea ce privește cazul fiului meu, am un proces pe rol contra Departamentului de Poliție din Los Angeles. În ceea ce-l privește pe fiul meu, el a fost ucis de o persoană cu o armă. Fundația Christoper Wallace a fost înființată după moartea lui. Fundația ajută cu cărți, cu computere școlile, pentru că avem nevoie să luăm copiii de pe străzi. Avem nevoie să punem capăt violenței. O carte nu ucide. Dacă putem face ca un copil să se concentreze asupra unei cărți, asupra unui computer, asta ar ajuta. Motto-ul nostru este “Think B.I.G.” – Books Instead of Guns (Cărți în loc de Arme). Cărțile nu ucid, armele da.


Niciun comentariu: