miercuri, 1 decembrie 2010

De 1 Decembrie.. hai cu noi!

Sã ne cinstim eroii, pentru cã ne pasã!

Noi facem parte din acel grup de localnici ai Fãgãraşului pe care Alin Bujor i-a numit "oameni buni şi oneşti care îşi plîng în tãcere eroii". Dacã pînã acum am fãcut-o în tãcere vrem sã demonstrãm cã putem sã ne proclamãm "fraţi morali" cu cei care au avut curajul sã îşi sacrifice viaţa: eroii neamului. Credem cã toţi oamenii se gîndesc la eroii nemului, la eroii revoluţiei , iar noi fãgãrãşenii şi la ,,Grupul Gavrilã Ogoranu". În mintea şi sufletul nostru, ei sunt mai vii ca niciodatã, veşnic, dar nu ştim sã ne exprimãm dragostea şi respectul faţã de ei prin fapte.

Se apropie însã o zi importantã pentru noi, pentru ţarã, cînd am putea sã demonstrãm cã îi iubim şi îi cinstim aşa cum meritã şi aşa cum credem cã se cuvine. Momentul de reculegere pe care vrem sã-l pãstrãm în cinstea lor va fi nesemnificativ, poate, faţã de ceea ce au fãcut ei pentru noi. Dar este un început. Nu putem spune cã Armata sau Primãria nu i-au comemorat pînã acum, dar începînd cu acest an, vrem sã facem ceva mai special şi îi rugãm pe toţi fãgãrãşenii sã ni se alãture pentru cã va fi un bun prilej sã demonstrãm cã ne pasã. Cã nu înseamnã prea mult pentru noi sã mergem la Cimitirul Ortodox sã pãstrãm un moment de reculegere în memoria lor, cu lumînãri, flori şi apoi sã mergem pe str. Cimitirului, D-na Stanca şi Centru cu lumînãri într-un scurt pelerinaj (pe trotuare, fãrã sã încurcãm circulaţia) pînã în faţa catedralei, unde vom pãstra un moment de reculegere şi ne vom ruga pentru ei. În final vrem sã depunem flori şi sã aprindem lumînãri la mormîntul lor, pentru cã meritã. Miercuri, 1 Decembrie a.c., la ora 17.00 ,,noi" suntem la Cimitirul Ortodox, cu lumînãri, multe lumînãri şi flori. Suntem siguri cã alãturi de noi vor fi în primul rînd veteranii din Ţara Fãgãraşului. Vã aşteptãm pe toţi !

Noi, un grup de fãgãrãşeni.

Și o caricatură ce-mi place mult. E deja veche, da' e bună!

4 comentarii:

Mircea Vladut spunea...

Este cumva vorba despre cei care s-au opus instaurarii comunismului? Eu stiu despre ei din armata, dar atunci erau numiti "banditi".

Ralux spunea...

exact despre ei!

Mircea Vladut spunea...

Asa ne-a spus in armata, ca Trupele de Securitate s-au infiintat pentru eliminarea "banditilor" ascunsi in munti. Am vazut multe poze cu arme gasite (cica erau de provenienta americana), cu camere ascunse prin paduri, sapate sub nivelul solului. Ni se spunea ca erau spioni americani, etc. Si am invatat despre eroii Trupelor de Securitate, adica despre soldatii in termen care au murit in lupte (nu erau prea multi). Nu ni s-a spus nici un nume de-al "banditilor", ci doar al "eroilor securisti".

Cinste lor! Si noua, ca ne amintim de ei si suntem si noi romani. Si mai ales voua, cei din Fagaras!

Ralux spunea...

așa este, ai reținut foarte bine. așa li se spuneau -bandiți. erau tot felul de legende.. Cinste lor, cum bine zici!