joi, 18 februarie 2010

Nopți albe pentru olimpiadă

Am luat o pauză de la timpul liber. De câteva zile tot ce știu este olimpiada albă de la Vancouver, Canada. Știu că avem mulți făgărășeni la Vancouver - medici buni, plecați de acasă, în urmă cu mai bine de 10 ani. Ce tare mi-ar fi plăcut să fiu și eu acolo, măcar în perioada asta. Să alerg de la o întrecere la alta. Cu frigul ar fi fost cam dificil, dar merita.

După-masa dorm, pentru că nopțile mele le dedic patinajului, iar până pe la 2.30 - 3.00, când începe competiția, îmi aleg favoriții din cu totul alte sporturi, care până anul acesta îmi erau indiferente. Uite-așa mai nou îmi plac competițiile de snowboard și patinaj viteză. Am și sportivi preferați. Ciudat, dar interesant :)

Patinajul artistic. M-a dezamăgit faptul că dominația rusă din programul de perechi
a fost întreruptă la această olimpiadă. De cine? De chinezi. Mă dor ochii de câți asiatici ies în față, la toate sporturile de iarnă.

Băieți - programul scurt. Evgheni Plushenko a intrat pe gheață foarte sigur pe el, concentrat. Foarte serios. "Sunt regele gheții, nimic nu mă atinge. Îmi fac programul, fac puțin cu mână pentru public, câștig programul scurt, mai bag un program peste două zile si gata. Iau medalia, banii, mă duc acasă. Eu sunt Plushcenko, nu stau la discuții inutile cu muritorii de rând". Și așa a și făcut! I-a ieșit, asta e..

Aveam speranța că Stephane Lambiel se va califica pentru programul liber de pe un loc mai bun. Nu a reușit, pentru că nu poate face săriturile la care Plushcenko este tătic (triplu Axel, cvadruplu cu triplu), dar este un artist. Patinatorul complet ar fi, după mine, combinația dintre el și rus. Excelent tehnic, dar și artist excepțional. Stephane a fost singurul patinator pe care publicul l-a aplaudat, ridicându-se în picioare. Cu toate acestea a încheiat concursul abia pe 5. Rămâne în continuare favoritul meu :)

Îmi poate traduce cineva? Plizzz!



Evoluția românului Zoltan Kelemen.. nu mă pot pronunța în niciun fel. A fost însă foarte interesantă relatarea comentatorului sportiv legată de Federația Română de Patinaj, care taie și spânzură sportivii români, cu adevărat talentați. S-a spus că Zoli Kelemen și antrenorul lui, Cornel Gheorghe au beneficiat de cele mai bune condiții de pregătire, în detrimentul patinatoarei Roxana Luca. S-a mai spus că românul nu a avut acordul medicului de a participa în competiție, din cauza unor accidente suferite. Și că a semnat că participă la concurs pe propria răspundere. Pe de altă parte, mama patinatorului a declarat pentru EVZ faptul că Zoli și-a permis să participe la olimpiadă datorită unui sponsor privat, nicidecum FRP-ului. Bineînțeles că nu s-a calificat mai departe.

Apoi, mulți patinatori asiatici. Mulți și buni. Și tineri. 16, 19, 21 de ani. Buni sportivi și foarte elastici. Denis Ten (urmașul unui general corean), Daisuke Takahashi, Takahiko Kozuka. Generația nouă vine tare din urmă. Brazilianul Florent Amadio, concurează pentru Franța și are doar 16 ani!!! E de urmărit.

APOI! Am făcut ochii mari când l-am văzut pe Johnny Weir, un tip extrem de feminin. Costum în negru și roz, mișcări feminine până în vîrful degetelor, elegant. Vorbește ca o fată. Și are un stil aparte de a executa săriturile. Pe partea stângă. Cât timp își aștepta notele.. s-a mișcat delicat pe "Poker face", gest care a amuzat publicul :). Are o antrenoare excepțională, deci vom mai auzi de Weir(d). Clipul următor nu este exercițiul din concurs, dar merită! :)



Este incredibil cum băieții reușesc programe mult mai spectaculoase decât o fac fetele. Mă uimește chetia asta.

Voi continua să fiu un zombie și în perioada care urmează!

În noaptea asta se decide campionul lumii la patinaj. Și sunt destui care își încearcă puterile cu Rusia..


Later edit:

Un conflict fără precedent în patinajul artistic arde la foc mocnit. Antrenorul Roxanei Luca, Marius Negrea, îi face "ignoranţi" şi "dezinteresaţi" pe conducătorii federaţiei, a­cu­zân­du-i că îi defavorizează eleva, în tentativa ei de a prinde un loc la JO de la Vancouver.

Într-un sport cvasi-interzis fetelor din România, participarea Roxanei Luca la două ediţii ale Jocurilor Olim­pice, Salt Lake City 2002 şi Torino 2006, a reprezentat o a­devărată minune. Ro­xa­na Luca (25 de ani), ne­învinsă de ze­ce ani pe plan naţio­nal, se pre­găteşte de câţiva ani în Ger­ma­nia. În 2008, conform an­­tre­no­rului Marius Negrea, federaţia i-a întors spa­tele. "E bă­taie de joc, pen­tru că noi mergem la Eu­ro­pene şi la Mon­di­ale fără nici un ajutor fi­nanciar. Facem sport din propriul buzunar şi reprezentăm Ro­mâ­nia. Ei ştiu că noi pu­nem pasiune şi vrem să ne calificăm pentru JO 2010. Abia atunci ne bagă în seamă. Sunt ignoranţi şi dezinteresaţi. Mereu zic că nu au bani. Dar pentru ei, au. Profită de pe urma muncii, a eforturilor noastre. Refuză total colaborarea cu mine", re­cla­mă Neg­rea.

«Cei din federaţie dau bani pentru o fată slabă, de 13 ani»

Tehnicianul susţine că forul de specialitate s-a transformat în "Fe­deraţia Română de Tu­rism şi Vacanţe", a­ducând în discuţie d­e­pla­sările unor ju­ni­oa­re, care ar fi favorizate. "Au găsit o fată de 13 ani, româncă ce tră­ieşte în Canada. E sla­bă, dar bagă bani în de­plasările ăleia, ca să se plimbe ei. Cel mai rău e vicepreşedintele federaţiei, N­icolae ­Be­lu, arbitru in­ter­na­ţional, care taie şi spân­zură, pentru că preşedintele Ma­rian Streche şi secretarul general Crist­a­che Mi­-t­rea nu se pricep la pa­tinaj", a tunat Ma­rius Negrea.

Belu zice că nu are rost să se mai investească în ea

În replică, vicepreşedintele FRP, Nicolae Belu, nu neagă lipsa finanţării pentru Roxana Luca, dar susţine că sportiva a fost invitată să se pregătească la Miercurea Ciuc, încă din vară. "Am deschis gheaţa, sunt condiţii excelente, dar ea a refuzat, preferând să se antreneze afară". "Exact cu banii care s-ar cheltui acolo, noi ne pregătim vara în Elveţia şi toamna-iarna în Germania. N-am cerut nici un ban în plus. E şi concurenţa mai bună în străinătate", a contrat Roxana Luca. Pentru oficialii fe­deraţiei, multipla campioană naţio­nală nu mai face parte din lista de priorităţi. "Trebuie să facem nişte slalomuri. Ea are 25 de ani, nu mi-a intrat niciodată în finală la marile competiţii", spune Belu, care menţionează că, atunci când Luca a început patinajul, a sponsorizat-o timp de trei-patru ani. În realitate, Roxana a prins ultimul act al Europenelor în 2005, 2007 şi 2008, cel mai valoros rezultat fiind locul 15.

Sursa: Libertatea

2 comentarii:

Alina Roman spunea...

Ti-as traduce eu daca as stii germana
Te rog sa dormi noaptea, sau sa faci altele, dar mai lasa televizorul.Face rau la ochi... plus de asta, somnul e cel mai indicat noaptea, altfel toata ziua vei fi obosita.
Ai grija.. jocurle le poti vedea si in reluare :P

Ralux spunea...

Știu că mi-ai traduce! Și prefer să văd live patinajul. Emoții frumoase :). Reluările sunt seci, pentru că deja știu rezultatele.. Te pup. Când ies din cantonament.. ne vedem, promit!