joi, 5 august 2010

Spitalul morții și preoții făgărășeni

Dacă mai există făgărășean care nu a aflat încă faptul că în spitalul nostru rata mortalității intraspitaliceşti pe total spital şi pe fiecare secţie a dus, acum ceva timp, la demiterea managerului, ăla nu e făgărășean. Nu cred să mai existe vreun localnic care să nu fi aflat de ce este considerat spitalul morții. Ăsta nu e banc: profesorii de medicină din Târgu Mureș îi avertizau pe studenți că dacă nu își dau silința să învețe ți să-și găsească posturi bune, vor ajunge să lucreze în spitalul din Făgăraș. Are o faimă nenorocitul ăsta de loc.. Mai nou a primit și o denumire care i se potrivește mănușă - Spitalul Tulbure.

Să te ferească sfinții să fii nevoit să ajungi pe mâna medicilor de aici. Poate doar dacă este ceva urgent, astfel încât să nu mai ai timp să fugi la Brașov sau Sibiu. Ooo, nu! Nu pot să scriu aici câte nenorociri se fac acolo. Câți oameni intră pe picioarele lor și ies cu ele înainte. Chiar dacă a fost schimbat managerul. Pot să facă ei rotații de manageri la fiecare trei luni. Geaba! Dacă aici s-au strâns numai medici care nu.. nu sunt capabili (ca să mă exprim elegant), ce rost are să facă schimbări la vârf? Apropos de asta, de schimbatul managerilor.. Am auzit, acum câteva săptămâni, una dintre cele mai nebunești idei. Dar na.. orice e posibil!

Dacă vreun apropiat are neșansa de a ajunge la spitalul tulbure și îi mai faci o vizită, două, trei, vei pleca de acolo îngrozit. Pacienții vorbesc între ei. "Ai auzit ce-a mai făcut doctorul cutare?". În ultimii ani mi-au ajuns la urechi tot felul de întâmplări sinistre. Viitoare mame - femei însărcinate care s-au lăsat pe mâna medicilor din Făgăraș, atât pe timpul sarcinii cât și la naștere. Cred că știu cel puțin două-trei cazuri dramatice ale fiecărui medic ginecolog din oraș, în parte. Chiar și despre cei doi renumiți medici făgărășeni, pe care foarte multă lume îi apreciază. Manevre greșite care au dus la moartea mamei și a copilului sau sterilizarea mamei, "din greșeală". Pentru mine e clar - ar trebui desființat spitalul ăsta, să nu mai rămâna nimic din el. Dacă ai o urgență, cât de mică ar fi ea, fugi naibii în alt oraș și măcar mai ai o șansă să rămâi întreg. Că aici.. ești doar carne de tun. Material pentru experimente doctoricești.

Presa locală (mai mult Monitorul de Făgăraș) a tot scris despre nenorocirile din spital, dar prea puțin pentru cât de multe cazuri de malpraxis există. Și oricum.. scrii și la ce folos? Colegiul Medicilor din Brașov.. tot din medici este format. Cel mai celebru dosar ajuns pe masa lor a fost cel de acum doi sau trei ani. Legat de cazul Fortuna. Medic implicat - fostul manager, Mircea Grapă. Praf în ochi..

Ultima poveste pe care am auzit-o ieri, pe holurile spitalului. Un nene din Făgăraș s-a dus și el cu o problemă la spital. Îl durea rău un picior. Un anumit medic i-a spus că nu există cale de a-i mai salva piciorul, motiv pentru care trebuie urgent tăiat. I-a tăiat piciorul, dar nu pe cel bolnav. Badea s-a trezit din anestezie, a văzut că medicul a confundat stânga cu dreapta și a plecat la Brașov, la spitalul de acolo. Un alt medic brașovean i-a salvat piciorul care fusese bolnav inițial. Eu când aflu nebuniile astea încep să râd. Că de șocat nu mai șochează nimic. Parcă aș urmări un serial de comedie neagră - aventurile din spitalul tulbure.

Cred că aici cazurile de malpraxis sunt la ordinea săptămânii. Aici e patria lor. Nu cred că există persoană în orașul ăsta care să nu fi suferit cel puțin o dată din cauza incompetenței (că nu pot să scriu toate epitetele pe care le merită medicii noștri) medicilor. Să te ferească Dumnezeu să ajungi pe patul de spital!

Apropos de Dumnezeu și de reprezentanții bisericii.. Un alt nene a murit zilele trecute. Înainte, însă, de a-și plăti contribuțiile alea la biserică. Taxe și chestii obligatorii. Pentru că moșul nostru a murit fără a-și achita înainte datoriile pentru biserică (și waw! nu este vorba despre biserica ortodoxă), preotul a refuzat să-i facă slujba de înmormântare. Familia moșului a insistat. "Haideți, domnule, că nu-l putem lăsa așa, neînmormântat!". Un adevărat scandal. Familia defunctului a ajuns până la primar, pe care l-au rugat să găsească o soluție. Ca să poată fi și omul ăla înmormântat nu ca un sinucigaș, vorba aia. Noroc că primarul a luat telefonul, l-a sunat pe preotul respectiv și l-a rugat să facă totuși gestul de a-l înmormânta pe om după tradiția bisericii.

Știați că, la Târgu Mureș, fețele bisericești s-au hotărât să ridice valoarea taxei de înmormântare? De 5 (cinci) ori? Că prea se lungește criza asta și trebuie și gura lor să mai ciugulească ceva.

Păi mai fraților, dacă la spital nu poți intra (că riști să nu te mai întorci), iar de murit ți-e frică să mori, că nu ai destui bani pentru asta, păi ce ne mai rămâne?

Niciun comentariu: